דלקת באוזניים – אבחון וטיפול

דלקת באוזן
דלקת באוזן

למרות שרבים לא מודעים לכך, דלקות אוזניים קשורות באופן מובהק למחלת השפעת. למעשה במחקר מפורסם שהתפרסם לפני עשור נראה כי בקרב ארבעים אחוז מהילדים שסובלים משפעת מתפתחת בשלב מסוים דלקת אוזניים.

עם זאת, לא בכל המחקרים שנערכו בנושא נראתה ירידה בשכיחות סיבוך זה בקרב ילדים שחוסנו נגד נגיפי השפעת הנפוצים לעונה למרות שבחלק קטן מהם אכן נראתה ירידה בשכיחות של סיבוך זה בקרב המחוסנים בשיעור של כשלושים אחוז.

שכיחותן של דלקות באוזניים

לפי הנתונים הסטטיסטיים העדכניים ביותר שבידינו, נראה כי שבעים וחמישה אחוז מהילדים יסבלו מדלקות באוזניים לפחות פעם אחת עד שיגיעו לגיל שלוש שנים.

הדלקות פוגעות בשכיחות גבוהה יותר בבנים מאשר בבנות והולכות ונהיות פחות ופחות שכיחות לאחר גיל שלוש עד שהן כמעט ונעלמות לאחר גיל ההתבגרות.

בדרך כלל הן תופענה לראשונה בין גיל שישה חודשים לשנתיים ובמידה והדלקת הראשונה התרחשה לפני גיל שישה חודשים, החולה יהיה בסיכון מוגבר לפתח דלקות אוזניים כרוניות שיפגעו באיכות החיים שלו באופן חוזר ונשנה למשך שנים.

מדוע דלקות אוזניים מופיעות לאחר מחלת השפעת?

ראשית יש לציין כי דלקות אוזניים לא מופיעות רק לאחר מחלת השפעת כי אם גם לאחר מחלות אחרות כמו למשל דלקת גרון או הצטננות.

הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבזמן המחלה הראשונית הולכת ונסתמת התעלה שמחברת בין חלל האף לבין האוזן התיכונה וניקוז הנוזלים התקין מהאוזן נעצר. הנוזלים שמצטברים באוזן התיכונה מהווים קרקע מושלמת להתפתחות של חיידקים ונגיפים וכך מתחיל התהליך הדלקתי.

חשוב מאוד להיות ערים למהלך זה ולדעת לזהות את התסמינים המקדימים לדלקות אוזניים. כמו כן יש לציין כי בילדים נפוצות יותר דלקות באוזן התיכונה ואילו במבוגרים נפוצות יותר דלקות באוזן החיצונית. דלקת באוזן החיצונית מופיעה בעיקר בקרב מבוגרים שנוהגים לבלות זמן רב בשחייה בעקבות חדירת נוזלים לאוזן.

התסמינים של דלקת אוזניים

התסמין המרכזי של דלקות אוזניים הוא כאב אוזניים שמופיע בעיקר בשעות הלילה. בתינוקות ניתן יהיה להבחין בחוסר שקט, בקושי בהירדמות ובניסיון לגרד את האוזן לעתים תכופות או לשפשף אותה. מעבר לכך במקרים מסוימים ייתכן והדלקת תהיה מלווה בעלייה של חום הגוף, בהפרשות מוגלתיות מהאוזן ואף בפגיעה באיכות השמיעה התקינה.

טיפול בדלקת באוזן

ישנה חשיבות עליונה לטפל במהירות האפשרית וביעילות המרבית בדלקות אוזניים. מעבר לכך שמדובר על דלקת שמפריעה לאיכות החיים התקינה ושמסבה סבל רב לחולים, מדובר על דלקת שעלולה להסתבך ולהוביל למחלות קשות ומסוכנות.

בין היתר דלקות אוזניים יכולות להוביל ללא טיפול מתאים לדלקת קרום המוח, לזיהום בעצמות הגולגולת ואף להיווצרות של קריש דם מסוכן בוורידי המוח. בנוסף לכך דלקות חוזרות ונשנות בדרגת חומרה גבוהה עלולות להוביל לבעיות בשיווי המשקל ולירידה פרמננטית ביכולת השמיעה.

הטיפול מתבצע לרוב על ידי מתן של אנטיביוטיקה על מנת למגר את הזיהום כשבמקרים מסוימים יהיה צורך לבצע דיקור חד פעמי של עור התוף על מנת לנקז את הנוזלים העודפים שהצטברו בחלל האוזן התיכונה. במקרים חמורים במיוחד בהם הטיפולים השמרניים לא הועילו והדלקות מופיעות באופן כרוני, ייתכן והרופא ימליץ על ביצוע של ניתוח כפתורים.

ניתוח כפתורים הוא ניתוח שבו מחדירים לעור התוף צינורית דקיקה שמטרתה לנקז את הנוזלים מהאוזן התיכונה. מדובר על ניתוח שכיח מאוד שמבוצע בעיקר בילדים אך עם זאת חשוב לדעת שגם לו בדומה לכל ניתוח ישנם מספר סיבוכים אפשריים שכוללים פגיעה בעור התוף, כאבי אוזניים, דימום ועוד.

לסיכום נכתוב כי לא כל שפעת אכן מובילה לדלקות אוזניים אך קשר זה קיים ולכן חשוב להכירו.

דילוג לתוכן