שיעול הוא הדרך שבה הגוף מסלק חומרים וליחה זרים, המצטברים בריאות ובדרכי הנשימה העליונות או כתוצאה מגירוי של חומרים שונים. השיעול הוא רק תסמין, אינו מחלה. השיעול לעיתים עשוי להעיד על נוכחות מחלת ריאות, מחלה ויראלית, תגובה אלרגית ועוד.
סוגי שיעול
שיעול פרודוקטיבי גורם לייצור ליחה. הליחה עשויה להתנקז במורד החלק האחורי של הגרון, מאזור האף או הסינוסים ואף להגיע לריאות. מטרת פעילותו של השיעול הפרודוקטיבי, היא למעשה לסלק את הליחה המצטברת בריאות, לכן חשוב להמנע מדיכוי תגובת הגוף הטבעית. הגורמים לשיעול פרודוקטובי כוללים: מחלות וריאליות, זיהומים, מחלת ריאות כרונית, עישון, ריפלקס קיבה ונזלת.
שיעול יבש אשר אינו מלווה בייצור ליחה. שיעול מסוג זה, עלול להתפתח לאחר הצטננות או אחרי חשיפה לחומר היוצר גירוי לרירית בדרכי הנשימה, כגון אבק, עשן או כימיקל אחר.
קיימים מספר גורמים האחראים על שיעול יבש כגון : מחלה וריאלית, התכווצות הסימפונות, אלרגיה, מעכבי ACE, חשיפה לאבק, אדים, כימיקלים בסביבת העבודה, אסטמה, חסימת דרכי הנשימה ועוד.
תרופות טבעיות נגד שיעול
אחת הדרכים הקלאסיות לטיפול בשיעול היא שימוש בדבש וג'ינג'ר. הדבש מוכר בסגולותיו לטיפול באמצעות ריכוך והרגעת הגרון המגורה. ניתן לשלב את הדבש עם כורכום, כוס חלב חם, מיץ לימון וכוס מים חמים.
דרך נוספת לטיפול בשיעול יבש היא שימוש בג'ינג'ר טרי. ניתן ללעוס את הג'ינג'ר בליווי מלח במשך מספר דקות. כמו כן, ניתן לשלב את הג'ינג'ר עם כוס תה, לאנשים אשר נרתעים מטעמו הדומיננטי. שום הינו בעל תכונות אנטימיקרוביאליות ונמצא יעיל לטיפול בשיעול.
תרופות נגד שיעול
תרופות נגד שיעול הן קבוצה של תרופות שמטרתן היא לדכא את השיעול היבש, או לסייע בייצור מוגבר של ליחה לטיפול בזיהום בדרכי הנשימה העליונות. תרופות שנועדו לדכא שיעול יבש מכונות לעתים antitussives. תרופות נגד שיעול שמטרתם לסייע בייצור ליחה מוגברת מכונות בשם expectorants. תרופות אלה ניתנות לרכישה בבתי המרקחת השונים.
תרופות נגד שיעול פועלות בדרכים שונות, בהתאם למרכיב הפעיל : antitussive – פועלות להפחתת הרקיפלקס אשר גורם לשיעול. Expectorants- מגדילות את ייצור הנוזל בריאות אשר תורם בהמשך לסילוק החומרים המגרים. אנטיהיסטמינים- אשר מעכבים שחרור היסטמין. תרופות מקבוצה זו למעשה מפחיתות את הגודש. חומרים נוגדי גודש- מכווצים כלי דם ומפחיתים את הצטברות הגודש.
שינויים באורח החיים
הפסקת עישון – מחקרים רבים מוכיחים כי עישון גורם לשיעול. תוך שלושה עד תשעה חודשים לאחר הפסקת עישון, הנשימה עשוייה להשתפר והשיעול עשוי לחלוף. כמו כן, עישון מחליש את המערכת החיסונית בטווח הארוך וכך מגביר את הסיכון לחלות במחלות זיהומיות אשר מובילות לשיעול.
בנוסף, חשוב להמנע מחשיפה לחומרים כימיים ואלרגנים אשר עשויים לגרות את רירית דרכי הנשימה ולעורר את פעולת השיעול. חומרים הגורמים לגירוי כוללים עשן סיגריות, זיהום אוויר, אדי צבע, ומוצרים המפיצים ריח כמו בשמים או מטהרי אוויר. דוגמאות לאלרגנים כוללים אבק, קשקשי בעלי חיים, עובש, פריחת עצים, עשבים ופרחים.
טיפול שוטף
על מנת לזרז את תקופת הטיפול בשיעול, חשוב להצמד להוראות הרופא ולהקפיד על יישום הטיפול. חשוב ליטול באופן קבוע את התרופות. במקרים בהם חל שימוש באנטיביוטיקה, יש ליטול את התרופה עד למיגור התסמינים.
חשוב לזכור, כי התרופה עשוייה להקל על התסמינים תוך תקופה קצרה, אם כי חשוב להמשיך ליטול עד לסיום משך הטיפול. הרופא עשוי להמליץ על דרכים נוספות להקלת השיעול. כמו כן, מומלץ לעיין בתופעות הלוואי של התרופות.