שלבים להתפתחות הצינון

שלבי התפתחות הצינוןמחלות צינון או שפעת הינן מחלות נפוצות ביותר במהלך החורף. כ 10%-20% מהאוכלוסייה הכללית יחלו בשלב מסוים בצינון במהלך השנה. בדרך כלל, מחלות אלו אינן מאיימות חיים, אולם הן עלולות להוריד את איכות החיים ולגרום לאובדן רב של ימי לימודים ועבודה.

קשישים, ילדים קטנים ונשים בהריון עלולים כן להימצא כאוכלוסייה בסיכון, עקב החשש להתפתחות סיכונים וסיבוכים, אשר עלולים להחמיר את המחלה הראשונית, לגרום לאשפוזים ממושכים ואף למוות במקרים קיצוניים.

ההידבקות במחלות צינון גדולה יותר כאשר האדם לא מחוסן מפני הנגיפים השכיחים, וכאשר הוא נמצא בצמוד או בקרבה לאנשים חולים או נשאים. המטופלים יעברו מספר שלבים הכרחיים של המחלה משלב ההידבקות ועד שלב הריפוי. בדרך כלל, זמן ההחלמה ינוע בין שבוע לעשרה ימים, כאשר המטופל יהיה מרותק למיטה ולביתו, ללא כוח להתעסק בפעילות היומיומית השוטפת אשר היה רגיל אליה.

שלב ההדבקה והדגירה

שלב ההדבקה הראשונית מתרחש, פעמים רבות, עוד לפני שהאדם מרגיש בו. כאשר הוא נמצא בצמוד לחולה או נשא ויראלי, האדם עלול להידבק מנגיעה בהפרשות האדם האחר, או משאיפת הווירוס דרך האף או הפה. שלב זה של הדבקה נחשב ליום הראשון של המחלה. במהלך יומיים עד ארבעה ימים, הווירוס מגיע לשלב הדגירה, בו הוא מתחיל להתרבות, בעיקר בריאות.

גם שלב זה לא יורגש באמצעות תסמינים מיוחדים, אולם הוא נחשב לשלב המדבק ביותר. בשלב הדגירה עלול האדם להרגיש או לסבול מנזלות וחוסר נוחות כללית, אולם, לרוב, הוא יוכל לעבור שלב זה ללא שכיבה במיטה.

מכיוון ששלב זה הינו מדבק, ילדים אשר סובלים מנזלות או התחלת עייפות או חולשה, מוטב כי יישארו בביתם ולא יישלחו לגן הילדים, שם הם עלולים להדביק ילדים נוספים.

התחלת התסמינים

ביום החמישי, בדרך כלל, יתחיל המטופל להרגיש את כל תסמיני הצינון. החל מנזלת, עבור בחום (גבוה או נמוך, תלוי ברגישותו של המטופל ובסוג הווירוס המדבק), סחרחורות וכאבי ראש, צמרמורת, עקצוצי עור ושיעול.

כמו כן, יסבול המטופל מחולשה קיצונית, מלווה בכאבי גרון וחוסר נוחות כללית. בשלב זה, יבקר המטופל את רופא המשפחה, או הילדים, על מנת לקבל מרשם תרופתי להקלה על התסמינים.

מכיוון שהצינון נגרם מווירוס, אין טעם במרשם של תרופות אנטיביוטיות, אולם ישנם מספר סירופים ותרופות אחרות אשר עשויות להקל, במידה זו או אחרת של יעילות, על גודש באף, הקלת השיעול ועוד.

כמו כן, ישנן תרופות אנטי ויראליות כדוגמת Amantadine ,Rimantadine אשר עשויות לקצר את משך המחלה, אולם ייחודן ויעילותן הוכחה רק כנגד זנים מסוימים של הווירוס. כך או כך, בדרך כלל, הצינון יימשך מספר ימים (עד כעשרה ימים), ללא תלות בתרופות הנלקחות.

הטיפול הנפוץ במחלות צינון

מכיוון שהתרופות השונות לא תמיד יעילות, הכללים החשובים ביותר לקיצור שלבי המחלה הם: מנוחה פיסית במיטה, הימנעות מפעילות מאומצת, שתייה רבה ובעיקר שתיית משקאות חמים ומרקים.

כמו כן, למרות הקושי הקיים ואובדן התיאבון, כדאי לשמור על מזון מאוזן, אשר כולל פירות וירקות עמוסי ויטמינים. כנגד כאבי הגרון, אפשר לנסות תרופות ואמצעים משלימים ('תרופות סבתא'), אשר במידה והם לא מועילים, הם גם לא מזיקים.

לאחר שהמטופל מרגיש יותר טוב, הוא יכול לחזור בהדרגה לפעילות היום יום. מספר ימים לאחר מכן, עדיין אפשר להרגיש חלשים ועייפים, כתוצאה מתגובת הגוף וייצור נוגדנים כנגד הווירוס התוקף. הרגשה לא טובה זו, חולפת גם היא לאחר מספר ימים, כאשר הריפוי מושלם.

דילוג לתוכן