חיסון שפעת והפחתת סיכון לאירועי לב

חיסון לשפעת ואירועי לב
חיסון לשפעת ואירועי לב

נגיף השפעת גורם לתחלואה רבה מדי שנה, בעונת החורף. מרבית החולים בשפעת חווים כמה ימים של חום, כאבי שרירים וצינון, שחולפים ללא פגע. אוכלוסיות פגיעות יותר, כמו קשישים, חולים במחלות כרוניות, נשים בהריון ומדוכאי חיסון נמצאים בסיכון רב יותר לסיבוכים של המחלה.

מחלת השפעת ניתנת למניעה, בחלק נכבד מהמקרים. חיסון פעיל כנגד המחלה ניתן לכל דורש, והוא מחולק בכל סניף של קופת חולים. מכיוון שנגיף השפעת עובר שינויים מהירים בחומר הגנטי שלו, הכיסוי החיסוני של החיסון משנים שעברו אינו מספק לזנים החדשים שמגיעים בחורף, ויש צורך בחיסון חדש מדי שנה.

קיימים שני סוגים עיקריים של חיסון השפעת. החיסון הרגיל מכונה החיסון המומת, או החיסון האינאקטיבי. חיסון זה מכיל את הנגיף המומת בלבד, וניתן בזריקה לשריר.

חיסון אחר הוא החיסון החי- מוחלש, המכיל את הנגיף באופן המאפשר לו לחיות אך ורק ברירית האף. חיסון זה ניתן כתרסיס, אך הוא לא מומלץ לילדים קטנים, מבוגרים ואוכלוסיות נוספות בסיכון.

רמת ההגנה שמספק חיסון השפעת אינה מוחלטת. מעריכים שיעילות החיסון נעה סביב 70%. עם זאת, מכיוון שבחודשי החורף יכולה השפעת לגרום לתחלואה רבה וגם לתמותה, מומלץ לכולם להתחסן ולנסות למנוע את הדבקה ככל שניתן. המלצה זו תקפה שבעתיים לקשישים וחולים במחלות כרוניות – כמו מחלות לב.

האם חיסון שפעת יכול להפחית את מספרם של אירועי לב במחסונים?

מחקרים שבוצעו בעבר הראו שמחלת השפעת, מלבד הסיבוכים הידועים שלה, עלולה גם לגרום לעלייה בסיכון להתקפי לב ואירועי לב. לאור נתונים שונים שהצטברו אודות קשר כזה, מומלץ לכל החולים במחלות לב להתחסן כנגד נגיף השפעת מדי שנה.

הקשר בין מחלת השפעת ואירועים לבביים לא ברור לחלוטין, אבל ייתכן שהמחלה גורמת למצב של קרישיות מרובה יותר (שעלולה להביא לחסימה בעורק המוביל דם ללב), וייתכן שהמצב הדלקתי הזיהומי מכניס את הגוף לעקה, והופך אותו לפגיע יותר.

האם ייתכן שחיסון כנגד השפעת יכול להפחית את הסיכון להתקפי לב? האם מניעת התחלואה תשפר גם את הסיכון הלבבי של המתחסנים? על שאלות אלו ניסו החוקרים לענות במאמר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת הרפואי JAMA (Journal of the American Medical Association).

החוקרים סקרו מאמרים רבים שפורסמו בחמישים השנים האחרונות בעיתונות הרפואית, ובהם השוו בין חולים עם מחלות לב שקיבלו חיסוני שפעת, ובין חולים שלא קיבלו חיסון מונע כזה.

שתי הקבוצות השוו ביחס לאירועי לב שחוו בשנה שלאחר תחילת המחקר. המחקרים שנכללו בסקירה היו מחקרים אקראיים, עם קבוצת בקרה.

סך הכל איתרו החוקרים שישה מחקרים רלונטיים, שכללו כ – 6,700 משתתפים. בניתוח סטטיסטי משולב של המחקרים נמצא שחיסון שפעת נקשר בסיכון מופחת לאירועי לב.

אחוז החולים שסבלו מאירועים עמד על 2.9% בקבוצת החולים שחוסנה, לעומת 4.7% בקבוצת החולים שלא חוסנה –  נתון המייצג ירידה שכל כמעט 40% בסיכון לחוות אירוע לבבי! בנוסף, החוקרים מצאו שקבוצת החולים שהרוויחה ביותר מחיסון השפעת (במונחים של סיכון לבבי) הייתה הקבוצה שבה נכללו החולים הלבביים הקשים ביותר, שסבלו ממחלות כלי דם קורונריים פעילה.

נראה, שלחיסון השפעת יתרונות בריאותיים נוספים מלבד מניעת המחלה. ככל הנראה אחד מסיבוכי השפעת הפחות ידועים הוא אירוע לבבי, וגם אותו ניתן למנוע עם חיסון כנגד השפעת. אין ספק שמחקר זה מוסיף נדבך נוסף בהמלצה לחסן כנגד השפעת – ובכך להציל חיים!

דילוג לתוכן