ליחה בגרון היא תופעה נפוצה מאוד, שתוקפת אותנו במיוחד בעונת המעבר (אם כי ממש לא באופן בלעדי). אולם העובדה שמדובר בבעיה שכיחה, לא הופכת אותה למטרידה פחות. ליחה היא הפרשה הנמצאת בגוף שלנו, ובמצב התקין ממלאת כמה תפקידים די חשובים: כך למשל היא יוצרת רירית המונעת התייבשות של אזורים מסוימים בגוף ואף כוללת בתוכה רכיבים של המערכת החיסונית ומסייעת לגוף בזיהוי ובהגנה מפני חיידקים, וירוסים ומזיקים אחרים.
הבעיה מתחילה כאשר האדם מפריש ליחה בכמות גדולה מדי, מה שיוצר את התסמינים הלא נעימים המזוהים אותה ועלול להביא לסיבוכים שונים. במאמר הבא נציג בפניכם את דפוסי הבעיה העיקרית ונראה לכם שיש כמה פתרונות יעילים במיוחד עבורה.
מה הם הגורמים המרכזיים להיווצרות ליחה?
כאשר אנחנו מדברים על גורמי הסיכון לליחה, אנחנו מתכוונים למעשה לנסיבות המביאות ליתר ליחה. למרבה הצער, יש לא מעט סיבות אפשריות לבעיה. ליחה פעמים רבות היא תוצאה של זיהומים, בעיקר הצטננויות או שפעות הנפוצות במיוחד בחודשי החורף. ליחה עלולה להיות תוצאה של אלרגיה, גירויים אשר האדם נחשף אליהם, בעיות במערכת העיכול (לדוגמה ריפלוקס) וכמובן שגם מחלות ריאות כגון דלקת ריאות.
תהיה הסיבה אשר תהיה לליחה, היא גורמת לתחושה לא נעימה. אנשים הסובלים מליחה מרגישים כאילו יש דבר מה שמפריע לנשימה שלהם וחווים בין היתר שיעולים, נזלת, תחושות צריבה או לחץ, סחרחורת וחולשה, עייפות ועוד.
סיבוכי הבעיה, המתרחשים כאשר היא מוחמרת בהיעדר טיפול או במצבים קיצוניים, עלולים לכלול דלקת כרונית של השקדים, בצקת ריאות, התייבשות של הגוף, דום נשימה, זיהומים בדם וכודמה. עקב כך ברור מדוע חשוב לאבחן את הבעיה בהקדם, לקרוא לה בשמה ולטפל בה.
כיצד מתמודדים עם ליחה?
יש אנשים הסובלים מליחה ופשוט ממתינים "עד יעבור זעם", כלומר, מצפים שהליחה תחלוף מעצמה כעבור כמה ימים (או עונות). למרות שלפעמים זה אכן קורה, רצוי להעניק לליחה את הכבוד הראוי בה ולטפל בבעיה כאשר היא מופיעה. הטיפולים המקובלים לליחה כוללים בתוכם תרופות אנטיביוטיות, תרופות ייעודיות נגד אלגריות או גודש באף ותכשירים נוספים שאמורים לספק הקלה.
שוב כמובן לעבור אבחון אצל רופא מומחה, שינסה לאתר את הגורמים המביאים לעודף הליחה. טיפול בהם עשוי להיות יעיל יותר ולקצר את הדרך עד לפתרון הבעיה. כך למשל כאשר מדובר בליחה הנובעת ממחלה בדרכי הנשימה, יש לטפל קודם כל במחלה הראשונה – מה שעשוי להעלים את הליחה.
האם תזונה ופתרונות טבעיים יכולים לסייע במיגור ליחה?
התזונה של האדם יכולה להיות חלק מרכזי בהתמודדות שלו עם הליחה. ישנם מזונות הידועים בכך שהם מביאים לצמצום הליחה, למשל:
- ירקות ירוקים
- קישואים
- חזרת
- ועוד.
מנגד, מאכלים דוגמת:
- מוצרי חלב
- שעורה
- מאכלים עמוסים בסוכרים
- בשר אדום שומני
עלולים דווקא להנציח ולהחמיר את הבעיה. כך או כך חשוב להקפיד על שתיית מים בכמות מספקת, שעשויה להוציא את הליחה המיותרת מהגוף.
באופן טבעי (לעיתים תרתי משמע), התפתחו עם השנים כמה "תרופות סבתא" לליחה. למרות שחלקן אינו מוכח מבחינה מדעית, אנשים רבים יטענו שהן אלה שסייעו להם להתמודד עם הליחה. בין היתר ממליצים על:
- שאיפה של אדים ממים רותחים למשך כמה דקות
- שטיפה של הגרום עם מי מלח
- שתייה של תמהיל מים בג'ינג'ר ובדבש
מקורות ולקריאה נוספת:
How to Clear Phlegm From Your Throat – Men's Health
Home Remedis for Phlegm and Mucus – Medical News Today
How to Get Rid of Phlegm and Mucus in Your Chest – MedicineNet