מחלות חורף

מניעת שפעת

רופאמחלת השפעת היא מחלה מדבקת ביותר המועברת מאדם לאדם בקלות רבה. נגיף השפעת מועבר דרך טיפות הנישאות באוויר והנמצאות על משטחים שונים, ועל ידי העברת הנגיף מאחד לשני מתרחשת ההדבקה.

באמצעות ביצוע מספר צעדים בסיסיים כמו חיסון והקפדה על היגיינה והימנעות ממגע עם חולים ניתן למנוע את מחלת השפעת בצורה טובה ולהפחית את שיעור ההדבקה במחלה.

חיסון

אחת הדרכים היעילות ביותר למנוע ולהפחית את מחלת השפעת הוא על ידי חיסון. החיסון למחלת השפעת הוא חיסון שנתי, אשר מספק הגנה מפני זני הנגיף אשר על פי ההערכות יגרמו לשפעת בשנה הנוכחית.

כידוע, נגיף השפעת עובר מוטציות בין העונות, ועל כן חיסון שניתן בשנה שעברה לא יספק הגנה בשנה הבאה. ועל כן, כל שנה חברות התרופות מעריכות אילו זנים של נגיף השפעת יגרמו למחלה ומפתחות כנגדם חיסון.

אי לכך, חיסון השפעת לא מספק הגנה מוחלטת כנגד הנגיף, ולעתים ההערכות לגבי הנגיפים יתגלו כשגויות והחיסון יספק הגנה פחותה, אך בכל זאת חיסון השפעת נחשב להגנה הטובה ביותר מפני המחלה.

יש לקבל את החיסון בחודשים אוקטובר עד נובמבר, לפני התפרצות השפעת. קיימת המלצה להתחסן לאוכלוסיות בסיכון להידבק כמו חיילים בבסיסים צפופים, עובדי מערכת הבריאות ואנשי חינוך או לאוכלוסיות בסיכון לסיבוכים כמו קשישים, נשים בהריון ואנשים עם מחלות רקע שונות.

פעולות למניעת העברת המחלה

קיימות מספר פעולות פשוטות אשר יכולות לסייע במניעת העברת המחלה מאחד לשני. נגיף השפעת עובר במהירות מאדם לאדם על ידי שאיפת טיפות המכילות את הנגיף, ועל כן הימנעות מכך תסייע להפחתת היארעות המחלה. הטיפות יכולות להגיע אל דרכי הנשימה דרך האוויר, או במגע ועל כן מומלץ להקפיד על היגיינה ולהימנע משהיה לצד אנשים חולים. הפעולות העיקריות למניעת הידבקות במחלה והעברתה הן:

הימנעות ממגע עם חולים

כשלב ראשון, מומלץ להימנע באופן מוחלט ממגע עם חולים אשר אובחנו כסובלים משפעת ואף מחולים אשר סובלים מהצטננות בלבד.

במידה ואין ברירה וחייבים להיות במגע עם החולים, יש להקפיד על שמירה על מרחק סביר מהחולים, להימנע ממגע (החל מנשיקות וחיבוקים ועד לחיצת יד) ולא לוותר על נטילת ידיים ביציאה מחדר החולה. כמו כן יש להימנע משיתוף כלי אוכל, מגבות או כל פריט אחר אשר יכול להעביר את הנגיף מאחד לשני.

ברוב המקרים אין צורך להשתמש בשיטות הגנה רדיקליות הזכורות מהתפרצות שפעת החזירים בשנת 2009 כמו שימוש במסיכות הגנה אך עדיין חשוב לעשות מאמצים להימנע ממגע קרוב עם חולים.

הישארות בבית זמן מחלה

אדם החולה בשפעת צריך להישאר בביתו, ולא ללכת אל העבודה, הלימודים או לכל מקום אחר. ברגע שהחולים יוצאים מביתם, הם יכולים להעביר את הנגיף לאנשים אחרים ולגרום להדבקה.

מניעת פיזור הנזלת

דרך חשובה נוספת למניעת הדבקת אחרים בשפעת או בכל מחלה אחרת היא מניעת העברת הנזלת מאחד לשני או במילים אחרות "התעטשות נכונה". כאשר מתעטשים, יש לעשות זאת אל המרפק ולא אל כף היד, ולאחר סיום קינוח האף יש לזרוק את הנייר אל הפח ולשטוף ידיים. בדרך זו, תימנע במידה מסויימת העברת הנגיף אל אנשים אחרים והעברת המחלה תפחת.

שטיפת ידיים

חשוב להדגיש את נושא שטיפת הידיים במניעת מחלות שונות וביניהן מחלת השפעת. נגיף השפעת יכול לעבור בקלות אל הידיים לאחר מגע במשטחים שונים.

לדוגמא, במהלך שיחת טלפון, הנגיף נפלט מהפה והאף אל הטלפון. אדם נוסף אשר ישתמש במכשיר מאוחר יותר, יעביר את הנגיף דרך ידיו ויהיה בסיכון להדבקה. חשוב מאוד לשטוף ידיים ביסודיות במים וסבון, במשך לפחות 15 שניות.

במידה ולא קיימים מים וסבון בהישג יד, והידיים נקיות מלכלוך גס ניתן להשתמש בתכשירים אלכוהוליים לחיטוי הידיים. כמו כן, חשוב לנקות חפצים אשר נמצאים בשימוש משותף של אנשים רבים, כמו מקלדות מחשב, טלפונים וכו'.

הימנעות מקהלים גדולים

נגיף השפעת מועבר בקלות בריכוזי קהל גדולים, כמו בכיתות בית ספר, יציעים מלאים באירועי ספורט, טיסות וכו'. ועל כן, אנשים הנמצאים בסיכון להדבקה צריכים להימנע ככל שניתן מריכוזים כאלה על מנת לא להידבק. מנגד, אנשים הסובלים משפעת חייבים כמובן לא להימצא בריכוזי קהל גדולים על מנת לא להעביר את הנגיף לאחרים.

Exit mobile version