אף אחד מאיתנו אינו אוהב להיות מצונן, אך עבור חולי הסוכרת הצינון משמעותי עוד יותר. אם רוב האוכלוסיה תסבול מהתעטשויות תכופות, כאב גרון או חום, חולי הסוכרת עלולים לסבול מחוסר איזון ברמת הסוכר שלהם, מה שעלול להיות מסוכן ולא רק לגרום לאי נוחות זמנית.
מדוע חולי הסוכרת רגישים יותר? כיצד להתמודד עם הצטננות כך שרמת הסוכר תישאר בשליטה וכיצד למנוע הצטננות עד כמה שאפשר?
מה גורם לרמת הסוכר לעלות בזמן הצטננות?
במצב של הצטננות הגוף נמצא במצב של מלחמה וניסיון להתגבר על הגורם הזר שתקף אותו והביא לזיהום. לצורך כך הוא שולח הורמונים שונים שילחמו. כמו שאנו מכירים ממצב של מלחמה, במצב חירום דברים שמטופלים בתשומת לב רבה בשגרה מונחים בצד. כך קןרה גם בגוף. השימוש באינסולין נעשה בצורה פחות טובה ולכן רמת הסוכר עלולה לעלות. במצב זה יהיה צורך במתן תרופת אינסולין או העלאת המינון במידה והתרופה כבר נלקחת.
מהם הסיבוכים הנוספים העלולים להגרם כתוצאה מהצטננות?
מלבד עליה ברמת הסוכר בדם שהיא כשלעצמה מסוכנת, חשופים חולי הסוכרת לסיבוכים נוספים בגלל מערכת החיסון שלהם שהיא חלשה יותר באופן כללי משל אדם בריא:
קטואסידוזיס (חמצת קטוטית סוכרתית): זהו סיבוך מסכן חיים של סוכרת שנוצר בעקבות חוסר משמעותי באינסולין וגם רמה גבוהה של הורמוני דחק, הורמונים אותם מייצר הגוף בשעת חירום. הסיבוך מתבטא בבחילות והקאות, כאבי בטן, קוצר נשימה ואף איבוד הכרה ואופייני יותר לסוכרת מסוג 1 וגילאים צעירים.
תרדמת סוכרתית: סיבוך משמעותי של מחלת הסוכרת האופייני יותר לסוכרת מסוג 2. במצב זה עולה רמת הגלוקוז בדם באופן משמעותי ועלול לגרום לתופעות של צמא מוגבר והשתנה מרובה, ירידה במשקל, בלבול, חוסר עירנות עד כדי תרדמת. בניגוד לקטואסידוזיס, סיבוך זה נפוץ יותר בקרב מבוגרים בני 65 ומעלה.
דלקת ריאות חיידקית: חולי הסוכרת נוטים יותר לפתח דלקת ריאות חיידקית בעקבות הצטננות מאשר אוכלוסיה בריאה בגלל הרגישות הגבוהה יותר לזיהומים.
התייבשות: חולי סוכרת נוטים יותר לפתח התייבשות כשהם מצוננים. מלבד הסכנות שבהתייבשות עצמה, חוסר נוזלים מפר את איזון רמת הסוכר בדם.
התמודדות עם הסוכרת בזמן המחלה
על מנת לשמור על רמת הסוכר בשליטה ולמנוע סיבוכים מומלץ לבצע מספר פעולות:
בדיקה תכופה יותר של רמת הסוכר: מומלץ לבדוק את רמת הסוכר בדם לפחות שלוש פעמים ביום ואם ישנה עליה ברמת הסוכר בדם יש לפנות לרופא, יתכן שימליץ על העלאת רמת האינסולין הנלקח.
להקפיד לאכול ולשתות: באופן טבעי בזמן מחלה התיאבון יורד באופן משמעותי. עם זאת, חשוב להקפיד ולאכול. מומלץ לאכול לעיתים תכופות וכל פעם קצת. כדאי לאכול מעט מזון פחמימתי כל שעה בערך. ניתן לאכול מנה של כ- 15 גר' של דייסת דגנים כמו שיבלת שועל ודגנים מלאים אחרים, חטיף המבוסס על פירות או יוגורט. זאת כדי לשמור שהסוכר גם לא יהיה נמוך מדי. שתיה חשובה מאוד בכדי למנוע התייבשות ולאפשר לגוף להתגבר על המחלה.
כיצד למנוע הידבקות במחלה?
לכולם, אך לחולי סוכרת במיוחד, מומלץ להקפיד על כללים שימנעו את המחלה הבאה.
שטיפת ידיים לעיתים תכופות: שטיפת ידיים לעיתים תכופות תסיר את החיידקים או הנגיפים המגיעים אלינו במיוחד באמצעות נגיעה בחפצים כמו ידיות ברזים ודלתות, מקלדת המחשב ועוד.
חיסון נגד שפעת: הצטננויות רבות הן תסמין של מחלת השפעת (אם כי לא תמיד). על מנת להפחית הצטננות הנובעת משפעת, ובכלל את הסיכוי לחלות בשפעת, מומלץ לחולי סוכרת להתחסן. נגיפי השפעת משתנים מדי שנה ולכן יש להתחסן בכל פעם מחדש. בקרב חולי הסוכרת שפעת עלולה להסתבך ואף להביא למוות לכן מומלץ מאוד להתחסן.