מאת: מערכת האתר, 20/3/2020
בקצרה:
1.התסמינים השכיחים כוללים שיעול יבש, כאב גרון, קוצר נשימה, חום גבוה וכאבי שרירים. הפחות שכיחים: כאב ראש, נזלת, גודש באף, התעטשויות ותסמינים שונים במערכת העיכול כגון שלשולים.
2. חלק ניכר מהאנשים שנדבקו בקורונה כלל לא יסבלו מתסמינים כלשהם. לכן יש לשמור על מרחק של שני מטרים כדי שגם אדם שנושא את הנגיף, אך לא חווה את התסמינים – לא יעביר את הנגיף לאחרים.
3. ההדבקה יכולה להתרחש גם לפני הופעת התסמינים. זוהי אחת הסיבות בגינן כשיש חשש סביר להידבקות, חשוב להיכנס מיד לבידוד ולא להמתין להופעת התסמינים.
מאת: מערכת האתר, 20/3/2020
בחודשים האחרונים, אזרחים רבים חוששים שמא נדבקו בנגיף הקורונה. הסיבה לכך לא נעוצה במקדם ההתפשטות הגבוה בלבד, אלא גם בעובדה שמדובר במחלה הבאה לידי ביטוי בתסמינים שאינם ספציפיים. המשמעות היא שאדם שנדבק בקורונה, עשוי בהחלט להציג תסמינים זהים לאדם שחלה בשפעת או שפשוט הצטנן.
זהו לפיכך המקום להדגיש כי לא כל שיעול, התעטשות או כאב גרון, מהווים עדות לכך שנדבקתם בקורונה. למעשה רוב הסיכויים שלא כך הם פני הדברים. מעבר לכך, חשוב מאוד להבין כי חלק ניכר מהאנשים שנדבקים בקורונה, לא סובלים מתסמינים כלשהם. זוהי אגב אחת הסיבות בגינה ישנה חשיבות עליונה לשמור על מרחק של שני מטרים מאדם לאדם – יתכן בהחלט שאדם שנדבק בקורונה ולפיכך מסוגל להדביק אחרים, כלל לא יהיה מודע לכך שהוא נושא את הנגיף.
כחמישית מהחולים לא מציגים תסמינים קליניים כלשהם
על שיעור החולים הא-סימפטומטיים, ניתן ללמוד בין השאר ממאמר שפורסם בכתב העת המדעי Eurosurveillance, העוסק במעקב אחרי מחלות זיהומיות ובנושאים הקשורים למניעה ושליטה עליהן. במאמר זה ניתחו החוקרים נתונים שנאספו מיותר מ-3,000 בני אדם ששהו על ספינת התענוגות "Diamond Princess".
על משתתפי המחקר הוטל בידוד החל מה-5 בפברואר ועד ה-19 בפברואר (2020) לאחר שהתגלה כי אחד מהנוסעים שבילה על הספינה הינו נשא של נגיף הקורונה. יומיים לאחר שתקופת הבידוד הסתיימה, נמצא כי סך הכול מתוך 3,063 בדיקות שבוצעו, 634 חזרו עם תוצאה חיובית. מניתוח הנתונים שנאספו מהחולים, הסיקו החוקרים כי כ-17.9% מחולי הקורונה ששהו על הספינה, לא סבלו מתסמינים לאורך כל תקופת המחקר.
ממצא זה מלמד אותנו כי ככול הנראה לקורונה ולשפעת ישנו לפחות מכנה משותף אחד – שיעור החולים הא-תסמיניים מכלל החולים במחלה. יש לציין כי במחקרים אחרים שבהם ניסו לגלות את אחוז החולים הא-סימפטומטיים, התגלו נתונים דומים.
הדבקה יכולה להתרחש גם לפני הופעת התסמינים
התקופה שנמשכת ממועד החשיפה ועד להופעת התסמין הראשון, נקראת תקופת הדגירה של המחלה. במהלך תקופה זו, קרוב לוודאי שהנשא של הנגיף כלל לא יהיה מודע לכך שחלה בקורונה. כיוון שהנגיף מועבר בהפרשות, מובן שהחולה מדבק במיוחד בתקופה שבה הוא סובל מתסמינים כמו שיעולים או עיטושים. אך חשוב לזכור כי ההדבקה יכולה להתרחש גם לפני הופעת התסמינים. זוהי אחת הסיבות בגינן כשיש חשש סביר להידבקות, חשוב להיכנס מיד לבידוד ולא להמתין להופעת התסמינים.
ההנחיה להיכנס לבידוד למשך 14 ימים נועדה לתת מענה לרוב המוחלט של המקרים, שכן כ-97.5% מחולי הקורונה שמפתחים תסמינים קליניים, יתחילו לסבול מתסמינים בטווח של 11.5 ימים מההידבקות. אך בפועל תקופת הדגירה של נגיף הקורונה משתנה מאדם לאדם אך ויכולה להימשך בין יומיים ל-27 ימים. לאור זאת, ישנם מקרים שבהם בידוד של 14 ימים פשוט אינו מספיק (ההערכה היא שמדובר באחוז אחד מכלל החולים סך הכול).
מה הם התסמינים ה"קלאסיים" של המחלה?
התסמינים השכיחים ביותר של מחלת הקורונה כוללים שיעול יבש (שעשוי בהמשך להתפתח לשיעול פרודוקטיבי), כאב גרון, קוצר נשימה, חום גבוה וכאבי שרירים. התסמינים הפחות שכיחים כוללים כאבי ראש, נזלת, גודש באף והתעטשויות וכן תסמינים שונים במערכת העיכול כמו שלשולים. לצד אלו ישנם תסמינים הנחשבים לנדירים במיוחד. כך לדוגמה, אפידמיולוג גרמני מאוניברסיטת בון, גילה כי מחלת הקורונה עשויה לגרום לאובדן זמני של חוש הטעם והריח בחלק מהחולים.
רמת החומרה של התסמינים אינה אחידה בין החולים ובנוסף ישנם חולים שיסבלו מתסמין אחד בלבד בעוד שאחרים יסבלו ממספר תסמינים במקביל. אם לא די בכך, נציין כי ישנם חולים שיסבלו מתסמינים קלים עד כדי כך, שלא יעלה על דעתם כי חלו במחלה. כפועל יוצא מכך, חולים אלו קרוב לוודאי גם לא יטרחו להיבדק. כפי שניתן להבין, גם רופא מיומן ומנוסה לא בהכרח יוכל להבדיל בין חולה קורונה, חולה עם דלקת ריאות וחולה הסובל משפעת או צינון, בהסתמך על התסמינים הקליניים בלבד.
אילו סיבוכים עשויים להתפתח כתוצאה מההדבקה?
רוב החולים לא יסבלו מסיבוכים כלשהם, לא כל שכן מסיבוכים מסכני חיים. עם זאת, ישנן אוכלוסיות מסוימות שבהחלט נמצאות בסיכון לתחלואה קשה. הנגיף מהווה סיכון משמעותי במיוחד עבור חולים עם מערכת חיסונית חלשה או מדוכאת כמו מושתלי איברים, קשישים וחולים אונקולוגיים. ילדים, פעוטות ותינוקות לעומת זאת, לא נמצאים בסיכון כלל ומקרים של סיבוכים באוכלוסיות אלו, נדירים עד בלתי קיימים.
כמו כן חולים המתמודדים עם מחלות כרוניות כמו מחלות של כרוניות של מערכת הנשימה (אסטמה, COPD) או מחלות אוטואימוניות (קרוהן, קוליטיס), עשויים לחוות החמרה בהסתמנות של המחלה הבסיסית, בעקבות הידבקות בקורונה. בין השאר הסובלים מחלות כרוניות הבאות לידי ביטוי בהתקפים, עשויים לחוות הגדלה בתדירות ההתקפים, התארכות של משך ההתקפים והחמרה בתסמינים בזמן ההתקפים.
מתי יש ליצור קשר עם גורם רפואי?
אם ישנו חשד סביר לכך שנדבקתם במחלה והתחלתם לסבול מחום גבוה, שיעולים ו/או קוצר נשימה בטווח של יומיים עד שבועיים מהחשיפה, עליכם לדווח על כך למוקד מד"א בטלפון 101 ללא דיחוי.
לקריאה נוספת:
Study: 17/9% of people with COVID-19 coronavirus had no symptoms – forbes
People with mild symptoms can spread coronavirus, European researchers warn – NPR
Covid-19, symptoms and treatment, origins of the new coronavirus – federal office of public health