פעילות גופנית למניעת הופעת שפעת

כפעילות גופנית למניעת הופעת שפעתמעט כל אדם מכיר כבר מספר מהשיטות להימנע משפעת, דברים פשוטים כמו שינה איכותית, שטיפת הידיים, וצריכת מספיק ויטמינים. אך על מנת למנוע מהצטננות או שפעת במהלך העונה, מומלץ אף לגשת לחדר הכושר.

ניסוי שפורסם בכתב העת Brain, Behavior and Immunity קובע שאימוני כושר יכולים לשפר את תפקוד המערכת החיסונית ומסייעים בהימנעות מהמחלה, גם כשנראה כאילו כולם בסביבה נדבקו מהנגיף. המחקר שנערך באוניברסיטת אילינוי, השתמש בעכברים על מנת להבין את השפעת האימונים על הרגישות לנגיף השפעת.

מהלך הניסוי

לשם ביצוע הניסוי, מדענים הדביקו עכברי מעבדה בשפעת. העכברים חולקו מראש לשלוש קבוצות. הקבוצה הראשונה לא ביצעה אימונים, הקבוצה השנייה ביצעה אימונים בני עשרים דקות עד חצי שעה, והקבוצה האחרונה רצה במשך שעה וחצי מפרכות. כל קבוצה שבה על שגרה זו במשך שלושה ימים, עד שהם החלו להפגין תסמיני שפעת.

החוקרים מדווחים שהשתמשו בכמות גדולה מזיקה ביותר של נגיף השפעת על העכברים, מה שהוביל למותם של למעלה ממחצית העכברים בקבוצה הראשונה. יחד עם זאת, בקרב קבוצת העכברים השנייה, אשר רצה בקלילות, 12% בלבד מהם מתו. בינתיים בממצא מדהים, מתו שבעים אחוזים מהעכברים בקבוצה שרצה במשך שעה וחצי, וגם אלו ששרדו היו חלשים וחולים יותר, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

השלכות המחקר

בעוד שריצה קלה סייעה לחיזוק המערכת החיסונית, ריצה מוגזמת יצרה יותר מתח על הגוף והובילה למות העכברים. פרופסור ג'פרי א. וודס, מומחה לקינסיולוגיה ובריאות הקהילה באוניברסיטת אילינוי הסביר בכתבה ל'ניו יורק טיימס' מדוע פעילות גופנית מתונה עשויה לסייע לחיזוק המערכת החיסונית.

לדבריו, הנגיף גורם לעליית תאי T1, המסייעים לגוף להפעיל את הדלקת ולגרום לשינויים אחרים בגוף כקו הגנה ראשון. בסופו של דבר, תאים אלו עוברים לתאי T2, אשר מייצרים את התגובה החיונית האנטי דלקתית. שינוי זה מקודם באמצעות פעילות גופנית מתונה, אך נפגע כשכמות התרגילים מאומצת. הוא מסביר שפעילות גופנית מתונה נראית כמדכאת מעט תאי TH1 ומגדילה מעט תאי TH2.

משמעות המחקר

קיימים יתרונות הקשורים למערכת החיסונית ולפעילות גופנית כשיטת מניעה. פירוש הדבר הוא שיש להתאמן באופן עקבי, בידיעה שהפעילות תסייע למניעת המחלה, ויש להתאמן גם בתקופות בריאות. פעילות גופנית קבועה מועילה לגוף בדרכים רבות, כגון קידום חוזק הלב, הריאות והשרירים, אשר מאפשרים לגוף להילחם בווירוסים של הצטננויות בקלות רבה יותר.

החוקרים מצאו שפעילות גופנית עשויה לשפר את המערכת החיסונית באמצעות מתן דחיפה לתאים בגוף המוקצים לתקיפת חיידקים. כתוצאה מכך, בעקבות ההתעמלות, המערכת החיסונית מצוידת טוב יותר להתמודדות עם חיידקים העלולים לגרום למחלה.

למרות שדחיפה זו נמשכת מספר שעות בלבד לאחר האימון, היא בדרך כלל מספיקה לשמירת הבריאות ברמה גבוהה יותר בהשוואה להימנעות מאימונים בכלל. לכן קו ההגנה הראשון הוא לבחור באורח חיים בריא, כצעד הטוב ביותר היחיד בו ניתן לנקוט לשם שמירה על מערכת חיסון חזקה ובריאה.

דילוג לתוכן