פראמול לצינון

תרופהפראמול הוא השם המסחרי של תרופה המכילה את החומר הפעיל פראצטמול (Paracetamol). התרופה נמכרת בקפליות של 500 מיליגרם ומיועדת להורדת חום ולשיכוך כאבים הנגרמים כתוצאה מסיבות שונות לרבות שפעת, הצטננות, כאבי שיניים, כאבים ראומטיים (שיגרוניים), כאבי מחזור וכאבי ראש. התרופה ניתנת לרכישה ללא מרשם רופא ומיועדת הן למבוגרים והן לילדים מעל גיל שש. מתחת לגיל שש יש להשתמש בצורות מתן המיועדות ספציפית לילדים ולא בקפליות.

באילו מקרים אסור להשתמש בתרופה?

באופן כללי לפני שמשתמשים בתרופה יש לספר לרופא המטפל אם המטופל סובל או שמא סבל בעבר מצהבת, אלכוהוליזם, ליקוי בתפקוד הכבד, ליקוי בתפקוד מערכת השתן או ליקוי בתפקוד הכליות. כמו כן יש לשתף את הרופא אם המטופל סובל מדלקת מפרקים ובעקבות זאת נאלץ לעשות שימוש במשככי כאבים על בסיס יומיומי. מעבר לכל זה חל איסור מוחלט לעשות שימוש בתרופה לעתים קרובות מבלי להיוועץ על כך עם רופא.

בזמן צום יש להימנע מנטילת מינון גבוה, גם אם מדובר במינון בגבול המומלץ. כמו כן התכשיר עשוי לגרום לנזק במקרים הבאים: שתייה של משקאות אלכוהוליים במהלך השימוש, התרופה ניתנת במינון גבוה מהמומלץ או למשך תקופה ארוכה מדי וכשנוטלים תרופות נוספות שהינן בעלות השפעה על פעילות הכבד.

בשל חשש ממינון יתר או הרעלה של פראצטמול, אין ליטול תרופות נוספות לשיכוך כאבים ולהורדת חום או תרופות לצינון מבלי להתייעץ עם רוקח או רופא. באופן כללי אין ליטול תכשירים נוספים המכילים פראצטמול או תרופות אחרות ממשפחת פראמול. כמובן שאם בעבר התפתחו תופעות לוואי שונות כתוצאה מנטילת תכשירים המכילים פראצטמול, הרי שאין ליטול תכשירים המכילים את המרכיב הנזכר למעלה שנית.

אודות פראצטמול

פראצטמול היא אחת מהתרופות הידועות ביותר וללא ספק אחת התרופות הנמכרות ביותר בעולם. תרופה זו נמכרת בישראל בין היתר תחת השמות אברולט (פתילות), דקסמול, אקמול, נובימול (טיפות מרוכזות), רוקמול וכמובן שגם פראמול. במשך שנים רבות המותג אקמול מתוצרת חברת טבע היה הצורה היחידה שבה שווקה התרופה אך בשנות השמונים של המאה העשרים, נכנסה לשימוש בישראל הדקסמול מתוצרת חברת דקסון.

כתוצאה מכך שבמשך שנים רבות התרופה נמכרה תחת השם המסחרי אקמול, כיום המושג הפך לשם גנרי עבור משככי כאבים. כיום התרופה משווקת בעיקר בטבליות במינון של 500 מ"ג פארצטמול אך בנוסף גם בצורה של נרות רקטליים וסירופ, המתאימים יותר עבור ילדים מאשר עבור מבוגרים. המינון המרבי המומלץ לצריכה של פארצטמול ליום הוא ארבעה גרם ליום למבוגר ותשעים מיליגרם ליום עבור כל קילוגרם משקל גוף עבור ילדים.

מינון הגבוה מ- 143 מ"ג לק"ג משקל גוף במבוגרים, כלומר עשרה גרם עבור אדם השוקל שבעים ק"ג, נחשב כבר למינון רעיל ומסוכן לבריאות.

מה הן תופעות הלוואי של השימוש בתרופה?

התרופה נספגת בעיקר במעי הדק ועוברת פירוק בכבד. בהתאם לכך, רוב תופעות הלוואי האפשריות של התרופה קשורות בצורה זו או אחרת לבעיות בכבד. חשוב להבין כי הכבד מסוגל לפרק כמות מסוימת של רעלנים בזמן נתון ולפיכך כאשר הכמות גדולה מדי וכשהעומס רב מדי, הכבד פשוט כורע תחת הנטל. זוהי הסיבה לכך שלא מומלץ לצרוך אלכוהול, העובר גם כן פירוק בכבד בזמן נטילת התרופה.

תופעות לוואי הנחשבות לשכיחות יחסית הן פריחה בעור או אדמומיות בעור, הזעה מרובה, בחילה וירידה של לחץ הדם. ישנן תופעות לוואי נוספות הנחשבות לנדירות יותר, אך בסך הכול התרופה נחשבת למשכך הכאבים הבטוח ביותר שישנו.

ראו גם:

טיפול והתמודדות עם צינון

דילוג לתוכן