כשם שהצינון הוא תופעה נפוצה, אין זה מפתיע כי קיים סיכוי גבוה לחוות צינון במהלך תקופת ההריון. אולם כעת, גוברת החשיבות לשמור על בריאות התינוק, בנוסף לבריאות האישה ההרה. קיימות מספר שיטות טיפול להקלת התסמינים.
תסמינים כלליים
שיעול, נזלת, גודש אף, כאבי ראש, עיניים דומעות, כל אלה ועוד הם תסמיני צינון נפוצים. שיעול וצינון אינם מסוכנים בהכרח אך עשויים להיות מטרידים ולגרום לאי נוחות, אולם אינם מהווים סיכון ממשי לבריאות האם העתידית או לבריאות העובר.
עם זאת, אם מחלה אינה חולפת תוך מספר ימים, מתפתח חום גבוה, המלווה בכאב גרון, כל אלה ועוד הינם סימנים למצב יוצא דופן המרמז על שפעת, דלקת גרון או דלקת בסינוסים המצריכים ייעוץ ובדיקה רפואית.
לשפעת בניגוד לצינון קיימות השלכות רבות יותר על נשים הרות. לכן, חשוב להתחסן מפני שפעת בטרם עת. החיסון נגד השפעת מומלץ לכל הנשים בהריון.
דלקות בסינוסים שכיחות יותר במהלך ההריון בעקבות גודש אף מוגבר. נשים הסובלות מאסתמה צריכות להקדיש תשומת לב מיוחדת לפעולת הנשימה, במקרים של קשיי נשימה, חשוב לפנות לרופא.
טיפול
שיעול וצינון בדרך כלל נגרמים על ידי וירוסים, אשר לעולם אינם מטופלים באנטיביוטיקה. טיפול רפואי יכול להקל על התסמינים אולם אינו מאיץ את תהליך ההחלמה. פרט לטיפול בחום, השימוש בתרופות אינו הכרחי .
קיימות מספר דרכים העשויות להקל על חלק מן התסמינים בצינון כמו צריכת נוזלים מוגברת, המסייעת למניעת התייבשות ומגדילה את כמות הפרשות הגוף ומזרזת את סילוק הנגיף. מים, מרק עוף, מיצים ותה חם הם מקורות טובים. במהלך היום, ניתן להשתמש במטלית לחה ולכרוך סביב הראש.
ניתן להשתמש בתמיסת מלח להקלה על תהליך הנשימה הנוצר בעקבות גודש באף. התמיסה קלה להכנה ביתית.
בנוסף, כדי להפוך את תהליך הנשימה לפשוט יותר, ניתן להשעין את הראש על מספר כריות גדול מהרגיל. חשוב להקפיד על מנוחה ולא להעמיס על הגוף פעילות גופנית ומאמץ.
טיפול תרופתי
אמנם בדרך כלל מומלץ להימנע מחשיפת העובר לתרופות וחומרים כימיים, בייחוד בשליש הראשון של ההריון, משום שאיבריו נמצאים בתהליך התפתחותי משמעותי, לפעמים תרופות נחוצות להקלת התסמינים.
חומרים נוגדי גודש הם קבוצה של תרופות המשמשת לטיפול בצינון או אלרגיות. פסאודואפדרין, נמצא בקטגוריה C בקבוצת התרופות (מומלץ לשימוש רק אם היתרונות גוברים על הסיכונים).
דקסטרומטורפאן הינו מרכיב הנמצא בתרופות המדכאות שיעול ובטוח לשימוש בהריון. למרות שה-FDA סיפח את התרופה לקטגוריה C, מספר מחקרים גדולים מצביעים על כך שהוא אינו גורם לעלייה במומים מולדים או סיבוכי הריון.
לטיפול בחום ושאר תסמיני הצינון, ניתן להשתמש באנטי היסטמינים אחדים. בנוסף, קיימות תרופות המטפלות בעצירות וכאבי ראש. מומלץ להתייעץ עם רופא טרם תחילת שימוש בתרופות לצינון בהריון.
האם ניתן למנוע צינון במהלך ההריון?
העצות למניעת צינון במהלך ההריון זהות לנשים אשר אינן הרות. תזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה ורחיצת ידיים בתדירות גבוהה, הן הדרכים הטובות ביותר המצמצמות את הסיכויים להידבק צינון או שפעת. מרבית הרופאים עשוים להמליץ על שימוש בויטמינים ותוספי מזון אחרים, החיוניים לנשים בהריון והמשלימים את התזונה. מומלץ להפסיק עישון. למערכת חיסונית תקינה יש השפעה על חיי עובר בריאים.
סינוסיטיס
קיימות תרופות אנטיביוטיות לטיפול בסינוסיטיס, הנמצאות בטוחות לשימוש במהלך תקופת ההריון, אולם חלק מן התרופות עשויות לסכן את חיי העובר. חשוב לעקוב אחר הוראות נטילת התרופה ולהקפיד על שימוש נכון על מנת למזער את הסיכונים הכרוכים בכך.
ראו גם: