צינון בתינוקות

תינוקאין כמעט ילד שאינו מצטנן, וילדים רבים מצטננים בכל חורף ולפעמים גם מספר פעמים בשנה. צינון הוא מצב נפוץ מאוד בתינוקות, אשר נמצאים בסיכון רב להידבק בצינון, מפתחים תסמינים ייחודיים וגם סובלים יותר מסיבוכים הדורשים בירור רפואי.

הטיפול בצינון בילדים הוא בדומה למבוגרים וכולל לרוב מנוחה, נוזלים וטיפול תמיכתי להורדת החום ולהקלה סימפטומטית. מכיוון שתינוקות וילדים נוטים להסתבך יותר אחרי צינון, חשוב מאוד להיבדק אצל הרופא במהלך הצינון ולאחר שהוא מסתיים על מנת לוודא שהכל בסדר.

יתרה מכך, במידה ותסמיני הצינון לא חולפים תוך מספר ימים יש לפנות אל רופא הילדים באופן מיידי על מנת שיבדוק את הילד ויברר שוב מהי הסיבה למחלתו.

תסמינים הייחודיים לצינון בתינוקות ובילדים

מלבד התסמינים האופייניים והמוכרים לצינון הכוללים נזלת, שיעול, כאבי גרון והרגשה כללית רעה, צינון בתינוקות ובילדים מתבטא גם בעוד מספר תסמינים הכוללים:

  • פריחה – חלק גדול מהילדים מפתח פריחה כתגובה לזיהום הנגיפי. מדובר בפריחה אדמדמה, הנעלמת בלחיצה ומופיעה לרוב בפלג הגוף העליון, על הגפיים או על הפנים. במידה ומופיעה פריחה חשוב מאוד לפנות באופן מיידי אל רופא הילדים על מנת לשלול מצבים רפואיים אחרים.
  • אי שקט – בניגוד למבוגרים אשר סובלים מישנוניות, עייפות וחוסר אנרגיה כאשר הם מצוננים, ילדים מבטאים את הצינון על ידי אי שקט רב המתבטא בבכי, צרחות ותזזיתיות. בנוסף, ילדים רבים לא ישנים היטב בלילה ומסרבים לאכול בזמן שהם מצוננים.
  • נזלת צהובה – אצל תינוקות מצוננים רבים הנזלת תהיה צהובה והאף יהיה מגורה מאוד.

הופעת התסמינים בתינוקות וילדים נמשכת לרוב עד 10 ימים, ובדרך כלל הצינון עובר תוך זמן קצר יותר. חשוב מאוד להבדיל בילדים בין צינון ובין תגובה אלרגית, אשר תתבטא בעיקר בעיניים דומעות ומגרדות, אף מגרד ונזלת דלילה ושקופה.

סיבוכי צינון בתינוקות ובילדים

ילדים נחשבים לקבוצת סיכון לסיבוכי ההצטננות, ולעומת מבוגרים מקרים רבים יותר של צינון, דלקת גרון ושפעת בילדים דורשים טיפול רפואי.

עם זאת, חשוב להדגיש שרוב הילדים לא מפתחים סיבוכים על רקע הצטננות, ומרביתם עוברים את המחלה ללא כל בעיה. הסיבוכים החשובים של הצינון בילדים הם:

  • דלקת אוזניים – דלקת אוזניים היא הפרעה שכיחה ביותר בילדים, וצינון מגביר את הסיכון של הילד לפתח דלקת אוזניים. נגיפי דרכי האוויר אשר גורמים לצינון עושים את דרכם אל האוזניים וגורמים להתפתחות דלקת אוזניים בעד 20% מהילדים המצוננים. דלקת האוזניים מתבטאת בחום של מעל 38 מעלות, אי שקט וכאבי אוזניים.
  • סינוסיטיס – מצב בו הסינוסים מזדהמים על ידי חיידקים, הנפוץ בעיקר אצל ילדים אשר סובלים מגודש למשך יותר מ-10 ימים. סינוסיטיס מתבטא ככאבי ראש וכאבים באזור הפנים, ויכול לגרום לעליית חום.
  • דלקת ריאות – הסיבוך הקלאסי של הצטננות הוא דלקת ריאות, וילדים רבים מפתחים דלקת ריאות באופן משני להצטננות. במקרים אלו, הנגיפים אשר גורמים לצינון פוגעים במקצת במערכת ההגנה של דרכי הנשימה של הילדים ו"מכינים את השטח" להתיישבות של חיידקים או נגיפים בריאות. דלקת ריאות תתבטא בשיעול רב, קוצר נשימה והתנשמות ותדרוש בדרך כלל טיפול אנטיביוטי.
  • צפצופים והחמרת אסתמה – בחלק מהמקרים הצטננות יכולה להסתבך ולגרום לכיווץ דרכי הנשימה אשר יתבטא בצפצופים. ילדים מצפצפים לא נושמים היטב, ולעתים נדרש עבורם טיפול במרחיבי סימפונות ובחמצן. בנוסף, אצל ילדים הסובלים מאסתמה הצינון יכול להחמיר את האסתמה ולגרום להתפרצות של התקפים קשים.

לתינוקות וילדים סיכון גבוה יותר להידבק

ילדים נמצאים גם בקבוצת סיכון להידבקות בהצטננות, ומסיבה זו אין כמעט ילד אשר לא מצטנן. ילדים נמצאים בדרך כלל במסגרות צפופות, ונחשפים לילדים רבים אחרים. לדוגמא, ככל שגן הילדים או הפעוטון צפופים יותר, כך הילדים נחשפים ליותר ילדים אחרים ונמצאים בסיכון רב יותר להידבק.

בנוסף, ילדים לא מקפידים על כללי ההיגיינה הבסיסיים, אינם שוטפים ידיים וכמובן שלא נמנעים מלגעת בהפרשות של ילדים אחרים. ועל כן, לילדים קל יותר להידבק בנגיפים הגורמים לצינון, ובמקרים רבים ילד חולה מדביק את שאר חבריו לגן או לכיתה בנגיפים השונים.

מלבד זאת, קיימת תיאוריה שאצל תינוקות וילדים מערכת החיסון עדיין אינה בשלה ולא מצליחה להתמודד בצורה יעילה עם הנגיפים השונים. לאחר שהילדים גדלים, מערכת החיסון מתחזקת ועל כן מצליחה להתמודד טוב יותר עם הצינון.

דילוג לתוכן