דרך פשוטה להתמודד עם מחלות היא להשתמש בנדיבות בצמחי מרפא איכותיים. נתון זה נכון לכל ימות השנה. אך כאשר מתקרבת עונת השפעת וההצטננות, יש להוסיף מרכיב חשוב לתזונה, והוא השום, אשר שימש תרבויות רבות כמרכיב רפואי במשך אלפי שנים, ובמקור הופיע בעת בניית הפירמידות המצריות.
בתחילת המאה ה-18 בצרפת, קברנים שתו שום כתוש ביין מתוך אמונה כי הוא מגן עליהם מפני המגפה שהרגה אנשים רבים באירופה. במהלך שתי מלחמות העולם, חיילים קיבלו שום על מנת למנוע נמק. כיום משמש שום על מנת לסייע במניעת מחלות לב, כולל טרשת עורקים או התקשות עורקים, כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה, ושיפור תפקוד המערכת החיסונית.
כשמדובר בטיפולים לשפעת או הצטננות, הרפואה המודרנית אינה יכולה להועיל במידה משמעותית. אנטיביוטיקה מועילה לזיהומים חיידקיים בלבד, אך שום מסייע לטיפול בזיהום, מצמצם את זמן המחלה ומסייע במניעת זיהומים מזניים, דוגמת דלקת בסינוסים.
קיימים שפע מחקרים המוכיחים כי צמחי מרפא ושום הם הדרך הבריאה ביותר לשמירה על הבריאות, והם מהווים "נשק סודי" אותו כמעט כל אדם יכול לנצל, ללא קשר לתקציבו. השום ידוע בכוחות הריפוי שלו, במיוחד נגד מחלות זיהומיות דוגמת שפעת והצטננות, עקב השפעות חיזוק המערכת החיסונית שלו. שום טרי מהווה אף כחומר אנטיבקטריאלי, ואנטי פטרייתי חזק, אך השפעותיו הטיפוליות עשויות להגיע אף רחוק ביותר.
שום לעומת טיפולים תרופתיים
שום שימושי במיוחד כריפוי מקדים ומונע לעונת השפעת וההצטננות, שכן הוא מכיל תרכובות שהורגות מגוון נרחב של אורגניזמים, כולל וירוסים וחיידקים שעלולים לגרום לכאבי אזניים, שפעת והצטננות.
מחקרים מדווחים שוב ושוב כי המדע אינו תומך בשימוש בחיסון נגד שפעת, וקו ההגנה הראשון אותו הם סוקרים מדענים לגבי החלופות, מציין שימוש בשום.
החוקרים מצאו כי אנשים שנטלו שום במשך שלושה חודשים, סבלו פחות משפעת, לעומת אנשים שנטלו תרופות פלצבו, וכאשר הם הגיעו למיטה עם התקררות, משך מחלתם היה קצר יותר בממוצע בארבעה וחצי ימים, לעומת חמישה וחצי ימים בקרב קבוצת הפלצבו.
נתון זה אולי אינו נראה מרשים, אך הוא עדיין טוב יותר מהתוצאות שהושגו באמצעות חיסונים ותרופות אחרות נגד שפעת. חלק מהחולים בשפעת נמצאים בסיכון מוגבר לזיהומי חיידקים משניים, בהם התרופות נגד שפעת אינן מטפלות, וסיכון זה אינו קיים עם אכילת שום.
כיצד משפיע השום על השפעת?
האליצין, החומר המרכיב את השום, משמש כאנטיביוטיקה רבת עוצמה, וידוע, בין היתר, בהשפעתו על זיהומים וחיידקים, כמו גם על פתיחת סינוסים סתומים.
מחקרים חדשים שבוצעו באוניברסיטת מינכן, מסבירים את סגולות השום לריפוי שפעת. החוקרים מצאו כי השום מקטין באופן משמעותי את פעילות המפעיל הכימי של הדלקות, שנקרא NF Kappa-B. חומר זה מופעל כחלק מהתגובה הדלקתית של המערכת החיסונית לרקמה פגועה ואורגניזמים פולשניים.
רופאים ממליצים לצרוך שום טרי לאחר קיצוצו והנחתו בין השיניים למשך מספר דקות, על מנת לקבל את ההטבות הפעילות של האליצין, ולאפשר את ייצורו. בעת הבישול, מומלץ להוסיף את השום לקראת סיום הבישול, על מנת שלא להרוס את החומרים הפעילים שלו. הכמות המומלצת היא אחד עד שני שיני שום טריות ביום.