שפעת תוקפת כ-10-20 אחוזים מהאוכלוסייה הכללית בישראל, מדי שנה. מתים ממנה מאות עד אלפי חולים בשנה. הסיכון להדבקות גדל אצל פרטים אשר לא חוסנו, או כאשר נתקלים באנשים אחרים נגועים בוירוס השפעת.
מה צפוי להתרחש בטווח הקרוב לאחר היחשפות לשפעת? וברגע שיופיעו התסמינים, באילו צעדים מומלץ לנקוט כדי להילחם במחלה?
יום 1
תחילה, הוירוס חודר לגוף דרך הפה או רירית האף. השלב הראשון מתרחש ללא ידיעת האדם כי הוא נחשף לוירוס.
יום 2-4
שלב זה מכונה בשם שלב הדגירה. הווירוס משתקע בריאות ומתחיל להתרבות. פרט לנזילות האף, תסמינים אחרים אינם גלויים עד כה. אדם אשר נדבק בנגיף, מדבק בשלב זה.
יום 5
כאשר תקופת הדגירה מסתיימת, תסמיני השפעת מופיעים בפתאומיות. טמפרטורת הגוף עולה, צמרמורת ותחושת עקצוצים על גבי העור, כאבי ראש ושרירים, מערות האף נסתמות ומופיע שיעול כבד המשרה חוסר נוחות, כאבי גרון ותחושה כללית ירודה.
תרופות מרשם נפוצות, יכולות לספק מידה מסוימת של הקלה, להפחית את התסמינים ולקצר את תקופת המחלה. תרופות מרשם ניתנות באישור רפואי בלבד.
Zanamivir מונעת מנגיף השפעת להתרבות. התרופה ניתנת דרך מערכת הנשימה. התרופה נמצאה יעילה כנגד הנגיף מסוג Aו-B. תרופות אנטיויראליות כמו Amantadine ו- Rimantadine יכולות להפחית את תקופת השפעת במחצית מהזמן, אולם הן פעילות נגד נגיף A בלבד. הן נמכרות בתעשיית התרופות בצורת סירופ, טבליות או כמוסות.
תרופות מסוימות המוצעות לחולים ומשמשות נגד השפעת, עשויות לשפר את ההרגשה , אולם אינן מסוגלות להילחם בנגיף ביעילות, בהשוואה לתרופות אחרות.
יום 6-9
השפעת ממשיכה לפגוע בגוף בתקופה זאת. המערכת החיסונית של הגוף נמצאת תחת מצור מלא בעקבות השפעות הנגיף.
מה ניתן לעשות אם כך, כדי להרגיש טוב יותר?
הצעד הראשון הוא להקפיד על מנוחה ולהימנע מפעילות גופנית ומאמץ פיזי. רצוי להרבות בשתיית נוזלים, מים, מרקים, מיצים על מנת להיפטר מהנגיף ולמנוע התייבשות, בייחוד אצל ילדים, אשר נמצאים בסיכון מוגבר להתייבשות.
מומלץ לצרוך פירות וירקות העשירים בויטמין E,A ו- קרוטן. למרות אובדן התיאבון המלווה בשפעת, המזון יכול לסייע לגוף להילחם בנגיף.
ניתן להשתמש בתכשירים הפועלים כנגד גודש באף, כדי לסייע להפיג התעטשויות ונזלת. שימוש באקמול הוא נפוץ מאוד, בנוסף משככי כאבים שאינם אספירין, המקלים על כאבי ראש ושרירים.
מקלחת חמה או אמבטיה יכולים לעזור להרגיע את כאב השרירים. שתיית מים חמים עם לימון ודבש הן שיטה ידועה המקלה על גירוד וכאב גרון .
ממה כדאי להימנע?
קיים איסור על קבלת חיסון נגד שפעת לאחר הדבקה, משום שהחיסון עשוי להחמיר את המצב ולגרום לנזק לגוף.
חשוב להימנע מפעילות גופנית במהלך תקופת המחלה. לא רצוי לצרוך קפאין ואלכוהול משום שהחומרים פועלים כמשתנים המנקזים את הלחות מהגוף בצורה מוגברת. מומלץ להישאר בחדר ריק כדי להימנע מלהדביק את הסביבה.
יום 10-14
בימים האחרונים של תקופת השפעת,הגוף מתחיל לייצר נוגדנים הדרושים כדי למגר ולסלק את הווירוס מהגוף.ניתן לחזור לשגרה ולפעילות רגילה מיד לאחר תום תקופת החום והשיעול. האדם החולה עשוי לחוש עייפות בלתי רגילה בתקופה זאת.
חסינות
כאשר התסמינים נעלמים, הגוף מפתח חסינות לזן הנגיף אשר תקף אותו, אולם הגוף אינו מוגן מפני זנים אחרים של שפעת.
דרכי הדבקה
נגיף השפעת בדרך כלל מועבר דרך האוויר או באמצעות נוזלי הגוף, כמודם ורוק.אדם עלול להידבק בנוסף באמצעות מגע עם משטח מזוהם. הנגיף מאבד את כושר פעילותו על ידי חשיפה לסבונים ודטרגנטים, לכן רחיצת ידיים תכופה מומלצת מאוד כדי להקטין את הסיכון להידבקות והתפשטות השפעת.שפעת מומתת על ידי אור שמש, קרינה וחומרי חיטוי כגון חיטוי ידיים.
תהליך שכפול והתרבות הנגיף
עם כניסת הנגיף לגוף הפונדקאי, נגיף השפעת חודר לתאים המצויים בגרון ובמערות האף. בשלב זה, התאים מתחילים לשכפל את עצמם ולהתפשט לאזורים אחרים בגוף. ברגע ששלב ההתפשטות מתחיל, האדם הנגוע מתחיל להציג תסמינים אופייניים לשפעת,כגון חום, כאבי שרירים, חולשה ועייפות כללית.
מאחר והתסמינים הראשוניים מאוד דומים, אנשים רבים נותנים להתבלבל בין שפעת והצטננות. חום פתאומי וכאבי שרירים אינם אופייניים להצטננות.