מחקר חדש חושף את האמת מאחורי "שפעת גברים" שמעלה את האפשרות כי היא אמתית לגמרי. הבדיחה הידועה על אומללות בקרב גברים החולים משפעת מקבלת חיזוק מדעי, על פי הממצאים וירוסים מסוימים מתבטאים בתסמינים מוחלשים יותר אצל נשים מאשר אצל גברים.
גברים כקבוצת סיכון
לאחר קריאת הכתבה רבים מהגברים יוכלו להגיד לנשותיהם: "אמרתי לך!" זאת לאור המסקנה שהתקבלה על ידי חוקרים האומרת שישנם נגיפים התוקפים גברים בעוצמה רבה יותר מאשר נשים, לשאלה מדוע זה כך נמצאה תשובה כי נשים מאפשרות את הפצת הווירוסים בקלות רבה יותר ולכן השפעת הווירוסים והמלחמה שלהם בגוף האישה קטנים מזו אצל גבר.
ישנן דוגמאות רבות לזיהומים הגורמים למחלות קשות יותר אצל גברים דוגמת גברים החולים בשחפת הנמצאים בסיכון גבוה פי 1.5 למות מהמחלה לעומת נשים, גברים אשר נדבקו בנגיף הפפילומה נמצאים בסיכון הגבוה פי 5 מנשים לפתח סרטן וישנן דוגמאות נוספות. לאור ההבדלים הללו הסיקו חוקרים כי הסיבה להם עשויה לנבוע מהבדלים במערכת החיסון בין המינים אולם כעת נראה כי ההסבר לכך הוא אחר.
נגיפים מתפשטים טוב יותר אצל נשים
הסברה האחרונה המבוססת כל מחקר מעלה כי ההסבר לשוני בין המינים נובע מכך שנשים הן מפיצות טובות יותר של זיהומים וזאת דרך ההיריון, הלידה וההנקה ולפיכך התהליך האבולוציוני של נגיפים הוא לגרום פחות נזק כלפי נשים המשרתות את אינטרס ההפצה של הנגיפים בעוד גברים מעוררים התנגדות גדולה יותר ויעילות פחותה להפצת הזיהומים לעומת נשים. הווירוסים משכפלים את עצמם ויוצרים עותקים נוספים של עצמם בתוך הגוף הגורמים למחלה, למעשה אין זוהי מטרת הווירוס ואין זה משרת את מטרתו אלא זוהי תוצאת לוואי של שכפולו.
מחקר ואבולוציה
על פי חוקרים ומומחים בתחום ניתן להניח כי לאורך האבולוציה הווירוסים התפתחו כך שיהיו מסוכנים פחות לנשים וזאת משום שיש להם אינטרס לשמר את אוכלוסיית הנשים המשרתות את מטרת הפצתם, לווירוס ישנה אפשרות להיות מועבר מהאם לילד הן בלידה והן בזמן ההנקה וכך תפוצתו רחבה יותר.
על פי מודלים מדעיים מתמטיים המתארים את תיאורית ברירה הטבעית ניתן להסיק כי לגורמים פתוגניים הפוגעים בנשים ובגברים תהיה עדיפות להפצת ווירוסים שפוגעים פחות בנשים על מנת שיועברו לילד ויופצו.
החוקרים בדקו מדוע נגיף מסוים גורם ללוקמיה אצל גברים יפנים יותר מאשר אצל נשים יפניות כאשר באיים הקריביים נמצא כי הוא משפיע על שני המינים באופן זהה, ההסבר הניתן לכך הוא שהנקה ביפן נפוצה יותר וממושכת יותר כך שלווירוס יש אפשרות טובה יותר להתפשט ולעבור לאנשים אחרים.
הבחנה בין גוף הגבר לגוף האישה
התיאוריה הזו עדיין דרושה הוכחה לכך שנגיפים מסוגלים להבחין בין גוף של אישה לגוף של גבר, החוקרים טרם הוכיחו זאת אך בהחלט נראה שזו משימה אפשרית, ישנם נתיבים הורמונליים ואחרים השונים בין גברים לנשים וכעת נעשה ניסיון לפענח ולזהות מנגנון בגוף המסייע לווירוסים לזהות האם מדובר בגוף אישה או גבר, במידה ויימצא מנגנון שכזה יוכלו המדענים לבצע מניפולציות אשר יגרמו לווירוס להניח כי מדובר בגוף אישה ובשל כך להחליש את פעולתו.
אז באשר לשאלה הגדולה האם "שפעת גברים" היא אמתית? כאן החוקרים מצננים את ההתלהבות מאמיתות הגילוי וטוענים כי במקרה של נגיפי שפעת תהליך ההפצה באמצעות אם וילד אינו משמעותי ולכן עד שיוכח אחרת עדיין התופעה מוגדרת כתירוץ לא מבוסס של גברים.