שפעת ושלשולים

כאב בטןשפעת בדרך כלל מאובחנת בין תחילת תקופת החורף ותחילת האביב. השפעת מסוג B יכולה להופיע בכל עת במהלך השנה. H1N1, או שפעת החזירים, היא סוג אחר של שפעת.

נהוג לחשוב כי אנו נדבקים בשפעת בתקופת החורף, בעקבות הטמפרטורות הנמוכות וכי הגוף עלול "להתקרר", אך למעשה, הסיבה להדבקות דווקא בתקופת החורף היא משום שאנו נוטים לשהות בחללים סגורים ובלתי מאווררים, בצפיפות כאשר מקיפים אותנו אנשים רבים.

מרבית האנשים נדבקים בשפעת דרך מערכת הנשימה, כאשר שואפים טיפות זעירות מאדם חולה המשתעל ומתעטש בסביבה. כמו כן, המחלה מתפשטת באמצעות מגע עם אדם מדבק אחר ומיד לאחר מכן נוגעים בפה, האף והעיניים.

התסמינים מופיעים כיום עד 7 ימים לאחר מכן (בדרך כלל תוך 2 – 3 ימים). השפעת מתפשטת בקלות. טעות נפוצה נוספת היא בנטייה להתבלבל בין הצטננות ושפעת. שניהם חולקים מספר תסמינים זהים.

למרות העובדה שבחילות, הקאות ושלשולים עשויים להתלוות לשאר התסמינים של השפעת, בעיקר אצל ילדים, תסמינים אלה השייכים למערכת העיכול מתרחשים לעיתים רחוקות.

"שפעת הקיבה" היא מונח מטעה, המתאר לעתים קרובות מחלות קיבה ומעיים הנגרמים על ידי אורגניזמים אחרים. שפעת מסוג A , גורמת ליותר בחילות, הקאות ושלשולים לעומת וירוסים עונתיים קונבנציונאליים.

שלשול ושפעת הקיבה

שפעת הקיבה היא איננה מחלה נפרדת. הנגרמת על ידי מספר וירוסים, כגון רוטאווירוס, אדנווירוס ונורוווירוס. קבוצות וירוסים אלה פולשים אל מערכת העיכול ומעוררים תגובה דלקתית בקיבה ובמעיים.

התסמינים המאפיינים את המחלה הם שלשולים, הקאות וכאבים – אלה למעשה מנגנוני ההגנה של הגוף. הגוף מנסה לסלק בדרך זאת את הוירוס. תינוקות ואנשים מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בשפעת וחשופים להתייבשות. ללא טיפול ראוי, ההתייבשות עשויה לסכן חיים.

טיפול בשפעת הקיבה

תרופות אנטיביוטיות אינן יעילות כנגד זיהומים נגיפיים ולכן אין תרופה המטפלת בוירוס. מטרות הטיפול התומך הוא למתן את התסמינים ולהקל על המטופל ואילו הגוף מנצל את המערכת החיסונית למיגור הוירוס.

הטיפול כרוך בטיפול בתסמינים כמו ההתייבשות. למרבה המזל, עבור אנשים עם מערכת חיסונית תקינה, הגוף מסוגל להרוג את הוירוס ביעילות ותוך 1-10 ימים תסמיני המחלה נעלמים.

מומלץ להרבות בשתייה. כדאי להגביר את צריכת הנוזלים במיוחד בתקופה המאופיינת בהקאות ושלשולים. מבוגרים צריכים לצרוך כוס שתייה מדי שעה.

ילדים לעומת זאת, זקוקים ל-28 מיליליטרים של נוזלים בכל 30 עד 60 דקות. מומלץ לשתות בקצב איטי, כדי למנוע הקאה נוספת.

להקפיד על צריכת נוזלים נבונה. בעתות שלשלשולים, צריכת נוזלים מוגברת בלבד עשויה לא להספיק. המטופל מאבד מינרלים ואלקטרוליטים שהמים אינם מסוגלים לספק.

לכן, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע בדבר פתרון הולם במקרה של התייבשות. הטיפול בקרב ילדים ומבוגרים עשוי להיות שונה. מבוגרים יכולים לנצל פתרונות לטובת השבת הנוזלים באמצעות מיצים מדוללים, מרק צלול, או תה נטול קפאין. חשוב לדעת כי משקאות מתוקים, מוגזים, כאלה המכילים קפאין, או משקאות אלכוהוליים יכולים להחמיר שלשול.

מנוחה. חשוב להקפיד על מנוחה ולהימנע ממאמץ פיזי.

טיפול בהתייבשות

הגוף זקוק לנוזלים על מנת שיוכל לתפקד כראוי.התייבשות היא אובדן של נוזלים מהגוף.כחלק מתהליך, הגוף מאבד מלחים ומינרליים חיוניים, המכונים אלקטרוליטים יחד עם הנוזלים. התייבשות נגרמת על ידי: שלשולים, הקאות, מתן שתן תכוף, זיעה מרובה וצריכת נוזלים בלתי מספקת.

כאשר אדם נדבק בשפעת הקיבה, השילוב של השפעת והשלשול עלול להוביל למצב של התייבשות. התסמינים הנפוצים הם: צימאון מוגבר, יובש באזור הפה, שתן כהה ודלה, חולשה או עייפות חמורה, סחרחורת וכאבי ראש.

שפעת- כיצד להימנע?

רחיצת ידיים – חשוב להקפיד על היגיינה מאחר והגורם לשפעת מועבר דרך מגע. לפי מחקרים רבים, הדרך היעילה ביותר להימנע משפעת היא רחיצת ידיים. רחיצת ידיים נכונה מקטינה את הסיכוי לחלות בשפעת בארבעים אחוזים.

ניגוב משטחים – שמירת ניקיון כללית וניגוב משטחים  עם תמיסת כלור כמו חדר האמבטיה, ידית הדלת, טלפון, עזרי טלוויזיה ומקלדות.

חיסונים – חשוב לוודא כי הילדים מחוסנים. חיסונים נגד רוטווירוס, יכולים להגן על ילדים מפני סוגים מסוימים שלשפעת קיבה. ילדים בדרך כלל מקבלים את החיסונים טרם הגיעם לגיל שנתיים.

הכתבה באדיבות אתר diarrhea.co.il

ראו גם:

שפעת לאחר החזרת עוברים

דילוג לתוכן