מחלות חורף

שפעת בתינוקות

תינוקשפעת היא אחת המחלות הזיהומיות השכיחות ביותר, היא מחלה מדבקת מאוד המתרחשת במגיפות עונתיות ומתבטאת בחום חריף עם דרגות משתנות, תסמינים מערכתיים, החל מעייפות קלה עד אי ספיקה נשימתית ומוות.

למרות שהזנים העונתיים של נגיף שפעת המסתובבים במחזור השפעת השנתי יוצרים דאגה משמעותית בבריאות הציבור, זני שפעת קטלניים הרבה יותר מאלה התפתחו מעת לעת. זנים קטלניים אלה הניבו3 מגיפות עולמיות במאה השנים האחרונה, הגרועה ביותר התרחשה בשנת 1918.

אוכלוסייה בסיכון

מחקרים מראים כי ילדים הצעירים מגיל 5 שנים, נמצאים בסיכון גבוה לחוות סיבוכים הקשורים לשפעת חמורה. ההערכה היא כי כ-10-20 אחוזים מהילדים בישראל נדבקים במחלת השפעת. רבים אחרים צריכים טיפול רפואי דחוף ופונים לחדר המיון בעקבות התפרצות המחלה.

.סיבוכים של השפעת יכולים לכלול דלקת ריאות, התייבשות, החמרה של בעיות רפואיות לטווח ארוך , כמו מחלות לב או אסטמה, אנצפלופתיה (דלקת בקרום המוח) ,בעיות בסינוסים ודלקות אוזניים. במקרים נדירים, סיבוכי שפעת יכולים לגרום למוות.

.תינוקות מתחת לגיל 6 חודשים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים שמקורם בשפעת, אולם הם צעירים מדי כדי לקבל חיסון נגד שפעת. מכיוון שילדים מתחת לגיל 6 חודשים לא יכולים להתחסן, אבל נמצאים בסיכון גבוה לחוות סיבוכים הקשורים לשפעת חמורה, שמירה עליהם מפני שפעת היא מהלך חשוב במיוחד.

לשימוש בתינוקות בגיל 2 שבועות ומעלה לטיפול בשפעת FDA-אושר על ידי הOseltamivir  עובדה זו מצריכה הורים, מורים, שמרטפים ומטפלות להגן על ילדים צעירים מגיל – 6 חודשים מהשפעת. אם הם נעשים חולים בשפעת, תרופת
תסמינים וסיבוכים אפשריים.

תסמיני שפעת ראשוניים כוללים כאבי ראש, צמרמורות, ושיעול, חום, חוסר תיאבון וכאבי שרירים. תסמינים אחרים כגון בחילות, הקאות ושלשולים הם נדירים במבוגרים, אך שכיחים יותר בתינוקות.

אנשים רבים חושבים שיש להם שפעת כאשר למעשה חלו בהצטננות, ניתן להבחין בין השניים באופן הבא:
הצטננות אינה מלווה בחום, וכאבי ראש. כאבי השרירים מתונים בלבד ואינה מאופיינת בעייפות. לעומת זאת, כן מאופיינת בנזלת, כאב גרון ושיעול.

עבור רוב האנשים, השפעת נמשכת כשבוע עד שבועיים, אולם יכולה להימשך עד לתקופה של חודש. הסיבוכים העיקריים הם זיהומים חיידקיים משניים של הסינוסים או הריאות- דלקת ריאות.

התסמינים כוללים חום, צמרמורות, ליחה צהובה, ירוקה, או חומה. ילדים נוטים לדלקות אוזניים – דלקת אוזן תיכונה

באשר לאנשים מבוגרים השוהים בבתי אבות, נמצאים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים הנובעים משפעת, עשויים להיות בעלי מערכת חיסונית חלשה ולעתים קרובות מאובחנים עם מחלות רפואיות אחרות.

אנשים הסובלים מאסטמה, מחלת ריאות חסימתית כרונית, או אי ספיקת לב גם נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח זיהומים חיידקיים כמו דלקת ריאות.

טיפול שפעת בקרב תינוקות

אחת התופעות המטרידות כל אימא היא עליית חום התינוק. חום הגוף התקין בתינוקות הינו 37.5-36.0 מעלות צלזיוס. עליית חום הגוף מוגדרת כטמפרטורה הגבוהה מ-37.6 מעלות במדידה דרך הפה או טמפרטורה הגבוהה מ-38.0 במדידה בפי הטבעת.

החום מבטא את תגובת הגוף למחלה או זיהום. כאשר החום עולה מעל ל-38.6 מעלות, יהיה צורך בטיפול תרופתי.

הטיפול השכיח והמומלץ כנגד שפעת הוא מנוחה ושתיית נוזלים מרובים. הטיפול כולל גם דרכים למניעת התפשטות הנגיף והמחלה, כגון רחיצת ידיים.

הטיפול במחלת השפעת הוא טיפול בתסמינים ולא בגורמי המחלה. מטרתו של הטיפול היא להקל על מצבו של התינוק באמצעות נטילת תרופות כמו אקמולי או נורופן להורדת חום ולשיכוך כאבי ראש. מוקסיפן עשוי לעזור במקרים של דלקות גרון. בניגוד למחלות הנגרמות כתוצאה מחיידקים ומטופלות באמצעות תרופות אנטיביוטיות, נגיפי השפעת אינם מושפעים כלל מאנטיביוטיקה.

עם זאת, כאשר תסמיני מחלת השפעת אינם חולפים לאחר יותר משבוע, יש לפנות בהקדם אל רופא ילדים

אולי יעניין אותך גם:

האם חיסון נגד שפעת מפחית תחלואת קורונה?

Exit mobile version