ניתן להקל על תסמיני הצינון בצורה קלה ופשוטה על ידי שימוש בתרופות. רוב התרופות להקלה על צינון הן תרופות בטוחות יחסית אשר לא גורמות לתופעות לוואי משמעותיות ומספקות למצוננים הקלה משמעותית על מצבם.
משככי כאבים
אנשים רבים הסובלים מצינון סובלים מכאבים, ובעיקר מכאבי ראש וכאבי גרון. ניתן להקל על הכאבים באמצעות תרופות שונות, אשר מלבד ההקלה על הכאב גם יסייעו להורדת החום (במידה וקיים). משככי הכאבים העיקריים הם:
- אקמול – אחת התרופות הנפוצות ביותר המשמשות כמעט לכל סוג של כאב. האקמול הוא תרופה בטוחה ביותר, אשר לא גורמת לתופעות לוואי משמעותיות ולא לסיבוכים. שימוש מוגזם באקמול יכול לגרום לפגיעה בכבד, ועל כן יש להשתמש בו על פי המינון המומלץ בלבד (בהתאם לגיל ולמשקל).
- איבופרופן – איבופרופן הוא החומר הפעיל הקיים בתרופות רבות כמו נורופן ואדוויל, ונחשב לאחת התרופות הטובות ביותר להקלה על כאבים. בשל התכונות האנטי-דלקתיות שלו, איבופרופן משפיע בצורה מהירה ומקל בצורה מהירה בעיקר על כאבים הקשורים בדלקת (כמו כאבי גרון וכאבי שרירים).
- אופטלגי – תרופה יעילה ביותר בעלת השפעה מהירה וחזקה להקלה על כאבים קשים. אופטלגין נחשבת לתרופה טובה מכיוון שאינה קשורה לסיבוכים ולפגיעה באיברים שונים (לעומת איבופרופן הפוגע בכליות ואקמול אשר יכול לפגוע בכבד) ועל כן מומלצת לאנשים עם מחלות רקע שונות כמו סוכרת ויתר לחץ דם.
תרופות לשיעול
שיעול הוא אחת התלונות הנפוצות ביותר של אנשים מצוננים, וניתן לטפל בו בקלות על ידי תרופות וסירופים שונים. התרופות העיקריות לטיפול בשיעול הן:
- קודיקל, רקוד – תרופות אשר מכילות את המרכיב קודאין ומדכאות את רפלקס השיעול. תרופות אלה מתאימות כאשר מדובר בשיעול יבש אשר אינו מכיל ליחה, ומסייעות להקלה מהירה ומשמעותית על השיעול. כמו כן, התרופות האלה מתאימות כאשר השיעול טורדני מאוד ומעיר משינה, מכיוון שהן גם בעלות תכונות של טשטוש והרדמה. חשוב לזכור שהחומר קודאין המצוי בתרופות האלה הוא בעל פוטנציאל התמכרות, ושימוש ממושך בתרופות הללו יכול להיות ממכר.
- מוקוליט, ריאולין – תרופות אשר מגיעות בצורת סירופ או כדורים אשר מקלות על השיעול ובעיקר מדללות את הליחה. תרופות אלה יעילות בעיקר לשיעול "רטוב" וליחתי, ועוזרות להקלה עליו ולשיפור המצב הכללי. מכיוון ששיעול ליחתי מצביע במקרים רבות על מחלת ריאות, חשוב מאוד להיבדק על ידי רופא ולשלול כל מחלה אחרת לפני שמשתמשים בתרופות האלה.
- סימפוקל, גואיאקול – סירופים מכייחים אשר גורמים לדילול הליחה ומאפשרים את הוצאתה החוצה. קיימים סירופי נוספים ממשפחה זו אשר יכולים לסייע להתגבר על השיעול.
- סירופים המכילים רכיבים טבעיים – כיום ניתן להשיג סוגים רבים של סירופים להקלה על שיעול ללא צורך במרשם רופא. מדובר בסירופים המכילים רכיבים טבעיים כמו דבש ותמציות צמחיות ויכולים לסייע להקלה על שיעול קל. ניתן לבקש את הסירופים האלה מהרוקח, אשר ימליץ לכם על סירופים מסוגים שונים בהתאם לסוג השיעול.
תרופות לנזלת וגודש
אנשים רבים הסובלים מצינון מתלוננים על נזלת קשה וגודש רב, אשר מפריעים להם מאוד לתפקוד היום יומי. במקרים אלה מומלץ להשתמש בתרופות מסוגים שונים הכוללים:
- אוטריווין, אלרין–תכשירים המגיעים בצורת טיפות או תרסיס אשר גורם לייבוש הנזלת ולהקלה על הגודש במנגנון של כיווץ כלי דם ברירית האף. שימוש באוטריווין ואלרין מספר פעמים ביום יכול לייבש את האף תוך זמן קצר ונחשב למומלץ מאוד. היתרון הגדול בתרופות הללו הוא שהן גורמות להשפעה מקומית בלבד, וכמעט ולא משפיעות על מערכות אחרות בגוף. בנוסף, חשוב לזכור שלא מומלץ להמשיך להשתמש בתרופות האלה למשך יותר מ-3 ימים, ובמקרים בהם יש צורך בהמשך השימוש חשוב להתייעץ עם הרופא לפני שעושים זאת.
- תמיסת סליין (מי מלח) –במקרים רבים, ובעיקר בנזלת קלה, הזלפת סליין לתוך האף יכולה לסייע להקלה על הנזלת ועל הגודש. ניתן לרכוש את הסליין בבתי המרקחת או לחילופין להכין תמיסת מי מלח באופן ביתי אשר תספק השפעה דומה.
- סינופד –תרופה סיסטמית הניתנת בכדורים וגורמת לייבוש מהיר ומשמעותי של הנזלת והגודש. סינופד משפיע על הגוף באופן סיסטמי ועל כן יכול לגרום להשפעה על מערכות רבות ולגרום לנזק במקרים מסויימים, ועל כן חשוב להתייעץ עם הרופא או הרוקח לפני השימוש בתרופה. בדומה לאוטריווין ואלרין, לא מומלץ להמשיך להשתמש בסינופד למעלה מ-3 ימים ויש להתייעץ עם הרופא במידה והמצב לא משתפר.
* יש לציין כי במקרה של הריון או של הנקה יש להתייעץ עם הרופא טרם נטילת התרופה, היות וישנן תרופות שלא מומלצות בזמן זה.
ראו גם: