אחת הסוגיות הטעונות ביותר ביחס לחיסונים, כפי שראינו בתקופת הקורונה, נוגע להשלכות הישירות או העקיפות שלהם. השאלה העיקרית היא האם החיסון, בלי קשר למידת ההצלחה שלו בהתמודדות עם הבעיה שלשמה פותח (ברוב המקרים, מדובר באחוזי הצלחה גבוהים מאוד), יוכל לפגוע בגוף האדם המתחסן בדרכים שונות. גם החיסון לשפעת, שהוא אחד השגרתיים והנפוצים ביותר בתמונת החיסונים כיום, מעלה בוודאי שאלות דוגמת אלה. במיוחד כאשר חשוב לבצע אותו מדי שנה, לקראת החורף, על מנת להתמודד עם הנגיפים הספציפיים הצפויים בכל עונה.
מחקר שפורסם בארצות הברית לפני כמה שנים מעלה ממצאים חשובים, יש שיגידו מדאיגים, ביחס לחיסון השפעת הנפוץ: החשש שבכוחו השלילי לגרום להפלה של עוברים שיתפתחו ברחמה של אותה אישה. הנה כל מה שכדאי לדעת על המחקר מעורר המחלוקת ועל השלכותיו האפשריות, כולל המלצה חד משמעית שלא לוותר על החיסון.
כיצד נערך המחקר?
ב-2017, פורסם כי מדענים אמריקאים שחקרו לעומק את החיסון השגרתי נגד שפעת הסיקו כי הוא עלול להגדיל את הסיכויים להפלה בשלבי ההריון המוקדמים בקרב נשים שעברו אותו, באחת הגרסאות הקיימות, בלפחות שנתיים רצופות (בהקשר הנוכחי, נבדקו השנים 2011-2010 ו-2012-2011). החוקרים בחנו 970 נשים בטווח גילים 44-18, מחציתן הולידו וולד בתום הריון תקין ומחציתן עברו הפלה, לרוב בטרימסטר ההריון הראשון. המחקר הראה ש-17 מהנשים בקבוצת המחקר, הלא היא נשים שעברו הפלה, קיבלו שנה אחרי שנה את החיסון. בקבוצת הביקורת, עמד המספר על ארבע נשים בלבד.
חשוב לציין שבבחינה דומה של הנתונים, שביצעו החוקרים ביחס לשנים 2006-2005 ו-2007-2006, לא נמצא כל קשר בין החיסון לבין הסבירות של האישה שקיבלה אותו לבצע הפלה. כמו כן, במחקרים קודמים שניסו לבחון בין השאר את הקשר בין חיסונים לבין הפעלות הממצאים היו סותרים, כלומר, לא הצביעו על כל השפעה של החיסונים על הסבירות להפלה.
המסקנה: חשוב להתחסן, עדיין
למרות שגם החוקרים עצמם הסבירו שהקשר אינו סיבתי, ושהמחקר עצמו הוא ראשוני, ברור מדוע המחקר הזה גרם לדיון סוער בקהילה הרפואית וגם זכה לביקורות מכל הכיוונים. שיטת המחקר מוטלת אף היא בספק, כשבין השאר עלתה הטענה שבקבוצה בה נכללו נשים שביצעו בפועל הפלה היו מראש בעלות סיכויים גבוהים יותר לבצע הפלה – למשל נשים שסבלו ממחלות כרוניות, דוגמת סוכרת, או נשים מעשנות.
אסור לשכוח שחיסון כנגד שפעת, המומלץ עבור כמעט כל אדם באשר הוא, הכרחי על אחת כמה וכמה במקרה של נשים בהריון. נמצא כי החיסון עשוי לספק לעוברים הגנה בפני מומים וסיבוכים אחרים שעלולים להיגרם עקב השפעת, הנחשבת למחלה חמורה בכל קנה מידה בשלב זה. הטענה המרכזית שעולה בהקשר הזה היא שהסיבוכים האפשריים של מחלת השפעת עולים בהרבה על הסיכונים האפשריים מביצוע החיסון, במיוחד אם אמת המידה שלנו היא ניסוי אחד שבוצע על קבוצה קטנה של נשים ושמצב קשר שאינו סיבתי ושאינו חד משמעי.
עקב כך ההמלצה הגורפת היא להמשיך ולהקפיד על חיסוני השגרה כפי שהגדיר משרד הבריאות, הן במהלך ההריון והן בחודשים ובשנים הראשונות לחיי התינוק.
לקריאה נוספת:
הפלה והפסקת הריון
Inactivated influenza vaccine and spontaneous abortion in the Vaccine Safety Datalink in 2012-13, 2013-14, and 2014-15
Association of spontaneous abortion with receipt of inactivated influenza vaccine containing H1N1pdm09 in 2010-11 and 2011-12
Addressing Concerns Pregnant Women Might Have about Influenza Vaccine Safety