חיסון נגד שפעת יעיל בהפחתת תחלואת קורונה?

בטרם נדון בשאלה המרכזית של המאמר – האם חיסון נגד שפעת יעיל בהפחתת תחלואת קורונה? נדון בדמיון בין מחלת השפעתמסתבר שחיסון נגד שפעת יעיל בהפחתת תחלואת קורונה לבין מחלת הקורונה, כמו גם בשוני בין מחלת השפעת לבין מחלת הקורונה. לאחר מכן נפריך את המיתוס שמצודד בדעה כי חיסון נגד שפעת לא יעיל בהפחתת תחלואת קורונה, ונביא את הדעה כי חיסון נגד שפעת יעיל בהפחתת תחלואת קורונה, וננסה להבין מדוע.

מה זהה בין מחלת הקורונה לבין מחלת השפעת?

  • אף בשפעת ואף בקורונה אנו עדים לחולים שנפטרו או שחלו באופן חמור באוכלוסייה עם מחלות רקע או בגיל הזהב.
  • גם הקורונה וגם השפעת הינן מחלות נגיפיות של דרכי הנשימה העליונות.
  • אף השפעת והן הקורונה מועברות מאיש אחד לרעהו, בפרט על ידי רסס שנפלט מן דיבור, השתעלות או התעטשות.

מה שונה בין מחלת הקורונה לבין מחלת השפעת?

  • חולי השפעת אינם מדביקים בכמות כה רבה כמו החולים בקורונה.
  • על פי רוב נודע כי מחלת הקורונה עשויה לתקוף בכל עונות השנה, מאידך מחלת השפעת תוקפת בפרט בעונת החורף.
  • הנגיפים שבגללם נוצרת מחלת השפעת או מחלת הקורונה אינם זהים.
  • תחילת מחלת הקורונה הינה קלה, ורק לאחר כשבעה ימים היא מחריפה. לעומת זאת מחלת השפעת קשה כבר בראשיתה.
  • הנגיף של מחלת השפעת אינו מדבק יותר מדי, לעומת הנגיף של מחלת הקורונה, שמדבק מאוד.
  • הסימפטומים או התגובות הדלקתיות הרב מערכתיות של החולים בשפעת נצפים לא רק בתום ההבראה, לעומת החולים בקורונה.
  • כמות החולים בשפעת שהולכים לעולמם הרבה יותר נמוכה מהחולים בקורונה.

המצדדים בסברה שחיסון נגד שפעת יעיל בהידבקות תחלואת קורונה

אחד המיתוסים שהופץ בעת האחרונה כי חיסון נגד שפעת מעלה את הסיכון להידבקות ולתמותה מקורונה ממש אינו נכון – עד כמה שחקרו את הנושא לעומק, עד עתה לא קיים מספיק מידע שמצביע על הקשר הסיבתי בין הידבקות ותמותה מנגיף הקורונה לבין החיסון כנגד שפעת. בעת האחרונה נשמעות המון שמועות כי מי שמתחסן נגד מחלת השפעת מסתכן בכך שיידבק או אף ימות ממחלת הקורונה, אבל אין דברים בגו.

האם השמועה כי חיסון נגד שפעת יעיל בהפחתת תחלואת קורונה, נכונה?

המון חוקרים גילו כי בני אדם שעברו חיסון נגד מחלת השפעת זוכים בשיעור של מתחת לעשרים וחמישה אחוז לחלות בקורונה, שמא משום שעסקינן אודות השפעה ביולוגית באופן ישיר של החיסון לשפעת.

מדוע חיסון נגד שפעת יעיל בהפחתת תחלואת קורונה?

מחקר שבוצע אשתקד בתחום מצא כי מי שחוסן נגד שפעת שיפר בארבעה אחוז את הסיכון לחלות בקורונה באופן ניכר לעומת מי שלא חוסן נגד שפעת, וסיכוייו לחלות בקורונה כחמישה אחוז. בניסיונות החוקרים להבין מדוע זה קורה, הם סבורים כי החיסון הוא לא הרעיון שמאחורי התגלית, כי אם מדובר על הטיה התנהגותית, שמאפיינת יותר את בני האדם שהחליטו לעבור חיסון נגד שפעת.

מבולבלים? להלן נסביר לכם הכל. סביר להניח שמי שהחליט להתחסן נגד שפעת אף נוטה בהקפדה על ביצוע עוד צעדים מניעתיים בהיבט הבריאות שלו, כמו למשל – לבישת מסכה, נטילת ידיים או שמירת מרחק מאחרים. כמו כן, אפשר לייחס את התופעה גם להשפעה ביולוגית שמוקנית בחיסון השפעת על המערכת החיסונית והינה מאוד רלבנטית לצורות שבהם גוף האנשים נלחם בקורונה. התומכים בהסבר הביולוגי מבהירים כי יש נוכחות של המנגנון האימונולוגי, אשר נקרא חיסוניות מאומנת – משמע, החשיפה לפתוגנים דורכת למעשה את המערכת החיסונית של האדם, וכן מכינה אותה לכדי תגובה אף בתרחיש של כל מיני איומים.

דילוג לתוכן