הצטננות היא זיהום של האף והגרון הנגרמת באמצעות וירוסים. אדם נדבק בדרך כלל בשתיים עד ארבע הצטננויות בשנה. התסמינים, המופיעים בדרך כלל בין יום לשלושה ימים לאחר החשיפה לווירוס הצינון, כוללים: נזלת, שיעול, גודש באף, כאבי גרון, התעטשויות, עיניים דומעות, כאב ראש קל, עייפות קלה, כאבים בגוף וחום גבוה.
מאמר זה דן בטיפולים הומיאופתיים פופולאריים ביותר למניעה וטיפול בצינון. בנוסף לתרופות אלו, גם מזונות מסוימים מסייעים לחיזוק המערכת החיסונית.
שום
שום הוא אחת התרופות הביתיות הפופולאריות ביותר להצטננות בקרב תרבויות רבות, תרופה ביתית זו משמשת לטיפול בהצטננות, בין אם מדובר במרק עוף המכיל כמות גדולה של שום, משקה המכיל שום כתוש טרי או פשוט אכילת שום כחומר גלם.
במסגרת מחקר שבוצע בקרב 146 אנשים, קיבלו המשתתפים תוספת שום במשך 12 שבועות בין החודשים נובמבר לפברואר. המשתתפים שנטלו שום הפחיתו את הסיכון להידבק בצינון באופן משמעותי. המחקר גילה אף כי שום מפחית את זמן ההתאוששות בקרב אנשים שלקו בהצטננות.
ויטמין C
בשנת 1986, הציע הומיאופת בשם לינוס פאולינג את התיאוריה לפיה צריכת אלף מ"ג ויטמין C מידי יום מפחיתה את שכיחות הצינון בקרב רוב האנשים. מאז, הפכה תרופת הוויטמין C לתרופה פופולארית להצטננות.
דבש
דבש הוא תרופה ביתית פופולארית לטיפול בשיעול והצטננות בקרב תרבויות רבות. מחקר חדש מספק את ההוכחה הראשונה כי דבש מסייע להרגעת השיעול ומשפר את איכות השינה.
החוקרים בדקו קבוצה של 105 אנשים עם הצטננות כאשר חלקם קיבלו דבש טבעי וחלקם קיבלו תרופות נגד שיעול בטעם דבש. כל המשתתפים שקיבלו דבש טבעי החלימו, ואילו המשתתפים שקיבל תרופות בטעם דבש החלימו באופן איטי יותר, כאשר תסמיני השיעול שלהם נמשכו זמן ארוך יותר.
לדברי החוקרים, דבש פועל באמצעות ציפוי והרגעת הגרון המגורה ומשפיע כנוגד חמצון וחומר אנטי בקטריאלי. דבש טבעי כהה מכיל אחוזים גבוהים במיוחד של נוגדי חמצון.
טבליות אבץ
טבלות אבץ נמצאות בחנויות בריאות, במכירה באינטרנט ובקליניקות של מטפלים הומיאופתיים. מספר מחקרים מצאו כי אבץ מצמצם את הימשכות תסמיני ההצטננות, במיוחד אם החולים החלו לצרוך אותו בתוך יממה לאחר הופעת התסמינים.
אבץ מפחית גם את חומרת התסמינים ומרגיע אותם במשך שלושה עד ארבעה ימים. טבליות אבץ עובדות על חסימת שכפול הנגיף הגורם להצטננות, ומונעות ממנו להתפשט בגוף. בנוסף, מונע האבץ מהווירוס לחדור לתאים באף ובגרון.
שורש קדד
שורש קדד נמצא מזה זמן רב בשימוש ברפואה ההומיאופתית והרפואה הסינית הקלסית והוא נועד לחזק את חוסן הגוף ולמנוע הצטננות ושפעת. מחקרים מצאו כי תכונות השורש מעוררות את המערכת החיסונית.
שורש קדד מהווה אף נוגד חמצון והוא מוצע למצבים כגון מחלות לב. ברפואה ההומיאופתית הוא משמש כטיפול מרפא לאנשים הסובלים ממצבים בריאותיים שונים המחלישים את המערכת החיסונית שלהם. ניתן למצוא קדד בכמוסה, תה או צורת תמצית בחנויות מזון בריאות או כשורש מיובש בחנויות מרפא סיניות.
מטפלים הומיאופתיים ממליצים בדרך כלל להשתמש בשורש קדד לטיפול בהצטננות וכדרך מניעה. קערת מרק המכילה שורש קדד מבושל, מומלצת לעיתים קרובות פעם אחת או יותר בשבוע במשך כל החורף על מנת למנוע הצטננות.