חיסון לשפעת

חיסוןאחת הדרכים היעילות והחשובות להימנע מהידבקות בשפעת היא על ידי חיסון. חיסן השפעת ניתן בתחילת החורף ומספק הגנה מפני המחלה למשך שנה.

רוב הרופאים ימליצו כיום לאוכלוסיות הנמצאות בסיכון לפתח את המחלה או לפתח סיבוכים להתחסן כל חורף, וכמובן שגם כל מי שלא נמצא בקבוצת הסיכון יכול להתחסן אם ירצה.

יעילות החיסון

חיסון השפעת נחשב ליעיל, ובמידה וניתן בזמן ובצורה הנכונה יעיל בכ-80% בקרב מבוגרים עד גיל 65 ובכ-50% בקשישים מעל גיל 65. בנוסף, קבלת חיסון מפחיתה את סיבוכי מחלת השפעת ואת התמותה ממנה ב-80% ולכן קבלת החיסון מומלצת מאוד לאוכלוסיות בסיכון.

מכיוון שנגיף השפעת משתנה כל שנה, חברות התרופות מרכיבות את החיסון על פי הערכות ארגון הבריאות העולמי. הערכות אלה מתבצעות בפברואר על פי מחקרים והערכות סטטיסטיות והסתברותיות, ועל פיהן מחליטים מהו סוג הנגיף אשר יגרום לשפעת בשכיחות הגדולה ביתר בעונה הבאה.

בדרך כלל, החיסון כולל מספר זנים של שפעת מסוג A (הסוג המסוכן יותר) וזן אחד של שפעת מסוג B (הסוג הפחות קריטי). במהלך הקיץ, חברות התרופות מרכיבות את החיסון, אשר ניתן למטופלים בחודשים אוקטובר-נובמבר.

חשוב להבין שבשל העובדה שהרכבת החיסון מתבצעת על פי הערכות בלבד, קיימות שנים בהן ההערכות היו שגויות והחיסון התגלה כבלתי יעיל. חשוב להדגיש שברוב המקרים החיסון יעיל, ובמידה וניתן בזמן ובצורה הנכונה הוא מספק הגנה מפני מחלת השפעת.

סוגי החיסון

קיימים כיום שני סוגי חיסון עיקריים:

  • חיסון בתרסיס – חיסון המכיל נגיף חי מוחלש אשר ניתן בתרסיס אל תוך האף. החיסון מתאים לאנשים בריאים מגיל שנתיים ועד גיל 49.
  • חיסון בזריקה – חיסון המכיל נגיף מומת, ומתאים בעיקר לאוכלוסיה המבוגרת יותר, מגיל 50 ומעלה. בנוסף, החיסון מתאים לאוכלוסיה הצעירה אשר לא יכולה לקבל נגיף חי מוחלש, כמו נשים בהריון, חולי אסתמה ואנשים עם כשל חיסוני.

למי מומלץ להתחסן?

החיסון מומלץ לאנשים אשר נמצאים בסיכון לפתח את מחלת השפעת או בכאלה אשר קיים סיכון שיפתחו סיבוכים מסכני חיים (כמו לדוגמא דלקת ריאות). הקבוצות העיקריות אשר מומלץ להן להתחסן הן:

קשישים

רופאים רבים ימליצו לאנשים מעל גיל 65 להתחסן כנגד מחלת השפעת. בגילאים אלו, קיימות בדרך כלל מחלות רקע שונות, מערכת החיסון חלשה יותר וקיים סיכון ששפעת קלה יכולה להסתבך למחלה קשה. לדוגמא, במקרים מסוימים קשישים אשר נדבקים בשפעת מפתחים כתוצאה דלקת ריאות קשה ומגיעים לאשפוז עם קשיי נשימה, ועל כן רוב הרופאים ימליצו לקשישים להתחסן כנגד המחלה.

ילדים קטנים

ילדים עד גיל 6 חשופים מאוד לנגיף השפעת מכיוון שנמצאים בגנים ופעוטונים צפופים, חשופים לרוק והפרשות של ילדים אחרים, לא מודעים לנושא ההיגיינה וכו'. ועל כן, ילדים נמצאים בסיכון מוגבר להידבק ובמקרים מסויימים רופאי הילדים ימליצו לחסן את הילדים.

חולים במחלות כרוניות

אנשים החולים במחלות כרוניות יכולים לפתח סיבוכים רבים כתוצאה ממחלת השפעת. מדובר בעיקר במחלות כרוניות של מערכת הנשימה כמו אסתמה, COPD, CF, ומחלות ריאה אחרות. במקרים אלה, מערכת הנשימה אשר גם כך לא מתפקדת כראוי סובלת עוד יותר כתוצאה מההדבקה בשפעת, ועלולה לקרוס.

סוג נוסף של מחלות אשר יכולות להסתבך כתוצאה משפעת הן מחלות כשל חיסוני כמו איידס ולוקמיה, או כל מחלה אחרת אשר מטופלת בכימותרפיה.

במקרים אלה, מערכת החיסון חלשה מאוד, לא מסוגלת להתמודד עם הנגיף ויכולה לגרום לסיבוך המצב. מלבד המחלות שצויינו, כל אדם הסובל ממחלה כרונית נמצא בסיכון לסיבוכי השפעת ועליו להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי חיסון.

נשים בהריון

נשים בהריון חשופות יותר לסיבוכי השפעת במהלך ההריון עצמו ולאחר הלידה, ועל כן עליהן להתחסן. החיסון הניתן בטוח יחסית ולא מזיק לעובר (ואפילו על פי מחקרים שונים מועיל לו) ועל כן מומלץ.

אנשים החשופים להדבקה בשל עיסוקם

אנשים אשר בשל עיסוקם חשופים לקהלים צפופים או לאוכלוסיה מדבקת צריכים לשקול חיסון כנגד שפעת. לדוגמא, חיילים המשרתים בבסיסים צפופים, גננות אשר חשופות לילדים קטנים ולהפרשותיהם או עובדי מערכת הבריאות צריכים להתחסן כנגד המחלה.

תופעות לוואי

באופן כללי, חיסון השפעת נחשב לבטוח יחסית, אך במקרים מסויימים הוא יכול לגרום לתופעות לוואי. מלבד הכאב באזור ההזרקה, החיסון יכול לגרום לתסמינים "דמויי שפעת" כמו חום, כאבי שרירים ועייפות קשה. התסמינים בדרך כלל קלים יחסית וחולפים תוך מספר ימים, ורק במקרים חריגים דורשים טיפול רפואי כלשהו.

דילוג לתוכן