אסטמה והתקררות

אסטמה והתקררותהצטננות אינה נעימה לאף אחד. האף הסתום שמביא לקשיי נשימה, הגרון הכואב, החום- כל אלה הם תסמיני הצטננות שאינם נעימים ומקשים על תפקוד מערכות הגוף. עבור חולי אסטמה הצינון מקשה עוד יותר.

הוא מעלה את הסיכוי להתפרצות האסטמה וקבלת התקף. מה הקשר ומה ההבדל בין צינון לאסטמה? כיצד ניתן למנוע התקפי אסטמה בזמן ההצטננות?

מה ההבדל בין אסטמה לצינון?

ההבדל הראשון והחשוב בין השתיים הוא שאסטמה היא מחלה כרונית בעוד שהצטננות ללא סיבוכים עוברת לאחר תקופה של עד עשרה ימים. בתקופה זו הגוף מצליח להתגבר על הזיהום שנוצר. הבדל שני הוא הגורם למחלה. צינון נגרם כתוצאה מזיהום נגיפי בעוד שאסטמה היא כאמור מחלה כרונית שלא נגרמת מכניסת גורם זר לגוף.

הבדל שלישי הוא באזור בו כל אחת מהמחלות באה לידי ביטוי. אסטמה היא מחלה של מערכות הנשימה התחתונות- הסימפונות. הסימפונות הן הצינורות הדקים המתחברים לנאדיות הריאה- השקיקים המתמלאים חמצן בעת שאיפה ובפחמן דו חמצני לפני נשיפה. צינון תוקף את מערכות הנשימה העליונות: האף, הגרון והסינוסים.

כיצד מעלה הצינון את הסיכוי לקבלת התקף אסטמה?

הוירוסים התוקפים את מערכות הנשימה העליונות בעיקר, אך יכולים לחדור דרך הגרון אל עומק קנה הנשימה ולהגיע גם אל הסימפונות. כדרך להגן על הגוף מפני כניסת הוירוסים ישנו ייצור רב יותר של ריר. ריר זה חוסם את דרכי הנשימה ומצר אותם, מה שעלול להוביל לקבלת התקף. הגוף מגיב גם בדלקת שמטרתה לסלק את הוירוסים ולהפחית את הזיהום. גם הדלקת גורמת לנפיחות בדרכי הנשימה  ומעלה את הסיכוי לקבלת התקף המתבטא בקוצר נשימה, צפצופים בנשימה, שיעול ועוד.

מה לעשות כאשר תסמיני האסטמה מחמירים עם ההצטננות?

על מנת להפחית את תסמיני האסטמה כשסובלים מהצטננות מומלץ לפנות לרופא המטפל, יתכן שימליץ על העלאת מינון התרופות נגד התקפי האסטמה. כמובן שיש להקפיד על מנוחה, שתיה רבה, במיוחד של משקאות חמים כמו תה צמחים ואכילת מרק עוף.

אלה יקלו את תסמיני ההצטננות ויחד איתם את הסיכוי להתקפים. בהתקף עצמו יש לטפל בדרך בה אתם נוהגים תמיד לטפל בהתקף כמו שאיפות מהמשאף עד כמה שיש צורך או אינהלציה. השתדלו להיחשף כמה שפחות לגורמים סביבתיים ששעלולים להגביר את תדירות ההתקפים כמו עשן, חומרים כימיים המעוררים קשיי נשימה, אבק ואלרגנים אחרים.

איך יכולים חולי אסטמה להפחית את הסיכוי להצטננות?

שטיפת ידיים: שטיפת ידיים במים חמימים וסבון לעיתים קרובות מסירה את החיידקים או הנגיפים שמתחילים פעמים רבות את דרכם לתוך גופנו בכפות הידיים. נגיעה בחפצים כמו ידיות של ברזים ודלתות, מקלדת המחשב או הטלפון חושפת אותנו לשלל פולשים.

חיסון נגד שפעת: הצטננות היא פעמים רבות אח מתסמיניה של שפעת (אם כי לא תמיד). על מנת להפחית את הסיכוי להצטננות כדאי להתחסן נגד שפעת, במיוחד לאוכלוסיות שמערכת החיסונית שלהם חלשה יותר ושאצלם השפעת או ההצטננות יכולות לגרום לסיבוכים.

שמירה על מערכת החיסון: אין מה לעשות, העצות שכל הסבתות נותנות ושרבים מאיתנו לא אוהבים לשמוע הן נכונות:

הקפדה על מספר שעות שינה של 8 שעות ומעלה

שמירה על תזונה בריאה: תזונה עשירה בירקות, פירות, פחמימות מורכבות מדגנים מלאים, שומן בריא  המגיע מאגוזים, שמן זית, אבוקדו או דגי ים והפחתה בסוכרים הפשוטים

פעילות גופנית מתונה שלא תגרום למאמץ גדול מדי ותביא להתקף

אורח חיים רגוע עד כמה שאפשר.

לסיכום, הצטננות ואסטמה הן שכנות המתגוררות זו מתחת לזו. שכנים החיים זה תחת זה משפיעים כל אחד על חיי השני. כך גם הצטננות יכולה להגביר את התקפי האסטמה, והתקפי אסטמה יקשו על הגוף להתגבר על ההצטננות. לכן, מומלץ לנקוט בדרכים שימנעו הצטננות ולשנות את הטיפול באסטמה אם צריך.

דילוג לתוכן