מהי התקררות?

התקררות
התקררות

התקררות או הצטננות היא מחלה שנגרמת בעקבות הדבקה בנגיף. בדרך כלל התקררות נמשכת שבעה ימים בממוצע ונכון לכתיבת שורות אלה היא נחשבת למחלה הנפוצה והשכיחה ביותר שפוגעת בבני אדם.

שיעור ההידבקות בהתקררות עומד כיום על שתיים עד ארבע הידבקויות מדי שנה בקרב מבוגרים ועד 12 פעמים בשנה בקרב ילדים.

ההתקררות שייכת למשפחת המחלות הזיהומיות של דרכי הנשימה העליונות (חברות נוספות במשפחה זו הן הסינוסיטיס, הברונכיטיס והלרינגיטיס) ורבים בקרב הציבור הרחב נוטים לבלבל את ההצטננות עם השפעת למרות שמדובר בשתי מחלות שונות לגמרי.

מה הם הגורמים להתקררות?

כיום ידועים מאות סוגים שונים של נגיפים שיכולים לגרום להתקררות בדגש על ריינווירוסים וסוגים מסוימים של פאראמיקסווירוסים ואקווירוסים.

המוקד של הזיהום הוא לרוב הלוע העליון וההעברה של הנגיף מתבצעת על ידי מגע ישיר או על ידי שאיפה של טיפות קטנות שהופרשו ממערכת הנשימה של אדם שחולה במחלה. כך למשל המחלה יכולה לעבור מאדם חולה לאדם בריא לאחר שהאדם החולה נגע באפו הדולף, לחץ את ידו של האדם הבריא וזה האחרון נגע לאחר מכן באפו שלו או בעיניו ובמקרה אחר אדם חולה יכול להתעטש בסמוך לאדם בריא והאדם הבריא יכול לשאוף מספר טיפות שמכילות את הנגיף.

הנגיפים שגורמים להתקררות יכולים לשרוד במשך שעות רבות על פני משטחים מסוימים בדגש על משטחים שעשויים ממתכת ועד שלושה ימים מרגע ההדבקה האדם החולה יכול להדביק אחרים בסביבתו הקרובה.

מה הם התסמינים של התקררות?

התסמינים של התקררות מגוונים ביותר ובמקרים מסוימים החולים יכולים שלא לסבול מאף תסמין כלל (אין משמעות הדבר שאינם מדבקים).

התסמינים הראשונים להדבקה בהתקררות כוללים כאבי גרון שלרוב יופיעו בין יום ליומיים מרגע ההדבקה. מאוחר יותר יופיעו תסמינים נוספים שמקורם בדרכי ההתגוננות של הגוף מפני הנגיף. התסמינים המאוחרים כוללים הופעת נזלת מרובה, שיעולים והתעטשויות.

במקרים מסוימים עלול להופיע גם חום, כאבי ראש וצוואר נוקשה. במידה ומדובר על חום גבוה, ככל הנראה מדובר במחלת השפעת ולא בהתקררות.

מאחר ומערכת החיסון עסוקה במיגור הפתוגן שהוביל להתקררות, ייתכן כי בעקבות ההדבקה יתחילו לשגשג ביתר חיידקים שחיים במערכת הנשימה באופן שגרתי ולגרום לזיהום משני להתקררות. כך למשל בקרב ילדים לצורך העניין בזמן ההתקררות עולה מאוד הסיכון לחלות בסינוסיטיס או בדלקת של האוזן התיכונה.

טיפול בהתקררות

כיום אין תרופה שיכולה לטפל בהתקררות ולכן רוב הטיפולים מיועדים להביא להפחתה במידת החומרה של התסמינים האופייניים, לקצר את משך המחלה ולמנוע את הסיבוכים האופייניים.

אנטיביוטיקה אינה נמצאת בשימוש בקרב חולים בהתקררות כיוון שהיא מיועדת לטיפול בחיידקים ולא בנגיפים אך במקרים מסוימים בכל זאת תינתן לחולים אנטיביוטיקה על מנת למנוע את הסיבוכים המשניים (הידבקות בדלקת ריאות, סינוסיטיס או דלקת של האוזן התיכונה למשל).

הטיפול התומך שמטרתו להפחית את מידת החומרה של התסמינים המרכזיים של ההתקררות יכול לכלול שימוש במשככי כאבים שונים כמו פרצטמול או אספירין, תרופות להפחתת הגודש באף כמו למשל פנילפרין או אוקסימטזולין, שאיפת אדים לשיפור הנשימה ועוד.

מקור השם

בניגוד למה שרבים חושבים, הקור גורם להתקררות בצורה עקיפה בלבד. כך למשל בזמן שהאקלים מתקרר, אנשים נוהגים להצטופף במקומות סגורים וכך עולה פוטנציאל ההדבקה ובאופן דומה בזמן שהאקלים מתקרר, הנגיף יכול לשהות זמן רב יותר באוויר.

עם זאת, לו האקלים עצמו היה גורם ישיר להידבקות במחלה, הרי ששיעורי ההתקררות באזורים קרים בכדור הארץ היה גבוה משיעורי ההידבקות באזורים בהם האקלים חם יחסית ולפי מחקרים רבים שנערכו בתחום נראה כי שיעור ההידבקויות בין אזורים חמים לאזורים קרים זהה.

ראו גם:

בידוד בזמן שפעת – חשיבותו לסביבה

דילוג לתוכן