נגיף קורונה

משפחת נגיפי הקורונה היא משפחת נגיפים גדולה, המאגדת נגיפים שונים הגורמים לתחלואה בבעלי חיים ובני אדם. מקור שמה של המשפחה בצורה הייחודית של הנגיפים, המזכירה צורת כתר (בלטינית – קורונה).

החברים במשפחה זו גורמים לתחלואות שונות שיכולות להיות קלות מאוד במקרים מסוימים או מסכנות חיים במקרים החמורים. בשני העשורים האחרונים התרחשו סך הכול שלוש התפרצויות שגרמו להעלאת משפחת הנגיפים למודעות: הראשונה ב-2002, השנייה ב-2013 והשלישית ב-2019. בהלת נגיף הקורונה

מתי החלה ההתפרצות הקורונה הנוכחית?

ההתפרצות הנוכחית החלה באמצע חודש דצמבר אשתקד (2019) בעיר ווהאן שממוקמת במחוז חוביי שבסין. ככול הנראה מקור ההתפרצות בשוק הדגים המקומי, שכן כל המקרים הראשונים של המחלה תועדו באנשים שביקרו בשוק. למעשה בשלב הראשון שיערו החוקרים כי מדובר במחלה שעוברת אך ורק מבעלי חיים לבני אדם וכי אינה יכולה מאדם לאדם. עם זאת, ככול שהתרבו הדיווחים על תחלואה באנשים שמעולם לא ביקרו בשוק הדגים העירוני, החלה להתבהר התמונה לפיה מדובר במחלה שיכולה לעבור גם מאדם לאדם. ארגון הבריאות העולמי קיבל את הבשורה מממשלת סין בדבר התפרצות המחלה ב-31 בדצמבר 2019.

מהם הסימפטומים של נגיף הקורונה החדש?

התסמינים של ההדבקה מזכירים מאוד את תסמיני שפעת ולמעשה מבלי לבצע בדיקות מעבדה, לא ניתן יהיה לדעת כי מדובר בהידבקות בנגיף הקורונה. בין השאר הנגיף עשוי לגרום לשיעול, חום גבוה, קשיי נשימה, קוצר נשימה כמו גם נזלת. במקרים שבהם המחלה מתפשטת למערכת הנשימה התחתונה, היא עשויה לגרום לדלקת ריאות חמורה, לתסמונת נשימתית חמורה ואף עלולה להוביל במקרים החמורים לאי ספיקת כליות ומוות. המחלה מסוכנת בעיקר עבור חולים עם מערכת חיסונית חלשה או מדוכאת, לקשישים ולחולי לב.

כיצד ניתן לטפל בנגיף החדש?

נכון להיום אין עדיין טיפול ספציפי שמיועד להילחם במחלה. לפיכך הטיפול הוא תומך בלבד ומיועד להקל על התסמינים. לאור זאת, הוא משתנה בהתאם לתסמינים מהם סובל המטופל, בהתאם לדרגת החומרה שלהם ובהתאם לסיכון שבו נמצא החולה. כך לדוגמה, במקרים הקלים ניתן יהיה להסתפק במנוחה רבה, בצריכה מרובה של נוזלים ובמעקב. במקרים החמורים יותר, יתכן שיהיה צורך לתת תרופות, למשל: להורדת חום, תרופות לשיכוך כאבי שרירים, תרופות להקלה על כאבי גרון ועוד. במקרים החמורים ביותר, יתכן שיהיה צורך לספק תמיכה נשימתית וכן במקרים של חשד לזיהום חמור כמו זיהום דם, יתכן שייעשה שימוש באנטיביוטיקה מניעתית.
יש רק לציין בהקשר זה כי כיוון שמדובר במחלה נגיפית, אין טעם ליטול אנטיביוטיקה, המיועדת לפעול נגד חיידקים. כמו כן יש לציין כי נכון להיום טרם פותח חיסון שיכול לספק הגנה מפני הידבקות במחלה.

האם מומלץ להימנע מנסיעה לסין בזמן הקרוב?

אזהרות המסע דינמיות מאוד ולכן חשוב להתעדכן בנושא מול משרד הבריאות. באופן כללי ניתן לומר כי נכון לסוף ינואר 2020 ועד להודעה חדשה, משרד הבריאות ממליץ להימנע מנסיעות לסין שאינן הכרחיות, בדגש על מחוז חוביי.

באילו מקרים יש לפנות לטיפול רפואי?

אם ביקרתם בסין או נחשפתם לחולה שאובחן עם המחלה והתחלתם לסבול מתסמינים של מחלה נשימתית וחום גבוה תוך 14 יום מהיום שבו נחשפתם לחולה או מהיום שבו הגעתם לסין, עליכם לפנות ללא דיחוי למרפאה בקהילה או למחלקה לרפואה דחופה בבית חולים. כמו כן יש להימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית ועד שתיבדקו על ידי רופא, הקפידו לכסות את הפה ואת האף בבד או במסכה כירורגית. עם כניסתכם למוסד הרפואי, דווחו לפקידת הקבלה או לאחות על התסמינים ועל החשיפה באופן מידי.

 

מקורות:

Coronavirus – webmd

Frequently asked questions and answers – CDC

דילוג לתוכן