סוגי דלקת גרון

דלקת בגרוןדלקת גרון נחלקת לסוגים רבים, ועל פי סוג דלקת הגרון ניתן להתאים את הטיפול. לעתים קשה לאפיין את סוג דלקת הגרון ונדרשות בדיקות שונות על מנת לאשש את האבחנה. כך לדוגמא על מנת להבחין בין דלקת גרון חיידקית לנגיפית מבצעים משטח גרון, ועל מנת לאבחן דלקת גרון אלרגית יש לבצע בדיקות במרפאת אלרגיה.

דלקת גרון נגיפית

הסוג השכיח ביותר של דלקת גרון הוא דלקת גרון נגיפית, אשר לרוב נחשבת לקלה ועוברת ללא טיפול תוך מספר ימים.

דלקת הגרון הנגיפית נגרמת על ידי נגיפי מערכת הנשימה אשר עושים דרכם אל הגרון וגורמים לדלקת. מכיוון שבמקרים אלה התגובה הדלקתית קלה יחסית, אין צורך בטיפול רפואי כנגד הנגיף אלא מסתפקים בטיפול תומך בלבד.

דלקת גרון חיידקית

הסוג הקשה יותר של דלקת גרון הוא דלקת גרון חיידקית, אשר נגרמת על ידי חיידקים שונים ובעיקר על ידי חיידק הסטרפטוקוקוס.

בדלקת גרון חיידקית, התסמינים בדרך כלל משמעותיים יותר – הגרון כואב יותר, קיים קושי אמיתי בבליעה והצרידות מגבילה וקשה. אנשים עם דלקת גרון חיידקית יתלוננו בחלק מהמקרים על קושי לאכול ולשתות, חוסר יכולת להגביר את הקול ותחושה כללית רעה.

בדומה לדלקת גרון נגיפית, גם דלקת גרון חיידקית עוברת לרוב לבד וללא צורך בטיפול או התערבות כלשהי. עם זאת, חשוב לדעת שדלקת גרון חיידקית לא מטופלת יכולה לגרום לסיבוך לבבי אשר נקרא מחלת לב ראומטית.

סיבוך זה נגרם על ידי תגובה אימונית אשר פוגעת במסתמי הלב וגורמת למום לבבי נרכש בלתי הפיך, אשר עשוי לגרום לקושי רב בהמשך החיים.

ניתן למנוע בקלות את הסיבוך הלבבי על ידי טיפול אנטיביוטי מרגע האבחנה, המתבצעת על ידי משטח גרון. מלבד זאת, הטיפול האנטיביוטי יכול גם לקצר את משך המחלה ולהקל על התסמינים, ועל כן אבחנת המחלה החיידקית חשובה ביותר.

על מנת להתחיל את הטיפול האנטיביוטי בזמן ולא לאפשר את התפתחות התסמינים הלבביים, רוב הרופאים מתחילים טיפול אנטיביוטי בזמן האבחנה ולפני הגעת תוצאות משטח הגרון.

לאחר הגעת תוצאות המעבדה, מחליטים הרופאים האם להמשיך בטיפול האנטיביוטי במידה ומדובר בזיהום חיידקי או להפסיקו במידה ומדובר בזיהום אחר.

דלקת גרון חריפה

דלקת גרון חריפה היא דלקת גרון שנמשכת עד 3 שבועות. במקרים אלה, התסמינים השונים הכוללים כאבי גרון, קשיי בליעה, צרידות ואובדן קול נמשכים עד 3 שבועות, ולרוב חולפים תוך מספר ימים. דלקת גרון חריפה היא בדרך כלל על רקע זיהום ויראלי, ולרוב קשורה למחלות אחרות של דרכי האוויר העליונות כמו הצטננות או שפעת.

בנוסף, דלקת גרון חריפה יכולה להופיע על רקע מאמץ של מיתרי הקול, אשר גרם להתפתחות תגובה דלקתית. מקרים אלה נפוצים בעיקר אצל אנשים שצעקו או אצל זמרים, אשר מועדים לדלקת גרון חריפה חוזרת במידה ואינם שרים בצורה נכונה.

דלקת גרון כרונית

דלקת גרון כרונית היא דלקת גרון הנמשכת יותר מ-3 שבועות וגורמת לרוב לכאב גרון ממושך ולתחושת אי נעימות ארוכה. דלקת גרון כרונית קשורה לרוב להרגלים שונים או למחלות רקע אשר גורמים לפגיעה ברירית הגרון ולהתפתחות כרונית של דלקת הגרון. גורמי הסיכון העיקריים לדלקת גרון כרונית הם:

  • עישון סיגריות – עשן הסיגריות גורם לפגיעה בריסים המצפים את רירית קנה הנשימה ולפגיעה נוספת בחלל הפה והגרון, ועל כן מגבירה את הסיכון להתפתחות דלקת כרונית.
  • שתיית אלכוהול – אלכוהוליסטים נוטים לסבול מדלקות גרון כרוניות, הנגרמות לרוב מהאלכוהול עצמו ומההקאות המוגברות כתוצאה מהשתיה.
  • ריפלוקס– מצב בו חוזר תוכן קיבה אל הוושט, הגורם לפגיעה בוושט. הריפלוקס מתבטא לרוב בצרבת, אך במקרים מסויימים חזרת תוכן הקיבה אל חלל הפה והגרון יכולה לגרום לפגיעה ולהתפתחות דלקת כרונית.

במקרים שהוזכרו, ההרגלים הלא בריאים ומחלות הרקע גורמות לכך שמצד אחד, חלל הפה והגרון הופכים לרגישים מאוד להתפתחות דלקת, ומצד שני יכולת הריפוי של המחלה מוגבלת ביותר. כתוצאה, דלקת הגרון הופכת לטורדנית וקשה ביותר, ולא חולפת חרף מאמצי טיפול שונים.

דלקת גרון אלרגית

קיימים מקרים בהם דלקת הגרון נגרמת על רקע חשיפה לאלרגנים. במקרים אלה, שאיפת אלרגן (כמו חלקיקים מפרוות בעלי חיים, עובשים, אבק וכו') גורמים להתפתחות תגובה דלקתית-אלרגית בגרון ולהופעת דלקת.

דלקת גרון אלרגית שכיחה יותר אצל אנשים הרגישים לאלרגנים, כמו חולי אסתמה, אנשים עם נזלת כרונית או עם רגישות ידועה לאלרגנים.

דילוג לתוכן