תסמיני השפעת

שפעתמחלת השפעת גורמת לתסמינים רבים, אשר מתבטאים בעיקר בחום, נזלת וגודש, כאבי שרירים ותסמינים נוספים. כמעט כל התסמינים חולפים תוך מספר ימים ולאחר מנוחה טובה, ובהתאם לתסמינים וחומרתם ניתן לטפל בהם ולהקל עליהם.

חום גבוה

אחד התסמינים החשובים של מחלת השפעת הוא חום גבוה, וברוב המקרים החום עולה מעל 38 מעלות. אחד ההבדלים החשובים בין צינון לשפעת הוא עליית החום המאפיינת את השפעת, ועל כן מדידת חום בזמן הופעת שאר תסמיני הצינון חשובה ביותר.

החום במחלת השפעת לרוב אינו עולה מעל 39 מעלות, ויורד בצורה טובה לאחר שימוש בתרופות להורדת חום כמו אקמול או נורופן.

כאבי גרון

אנשים רבים הסובלים משפעת מתלוננים על כאבי גרון, אשר גורמים בעיקר להפרעת בליעה. במקרים קיצוניים, כאבי הגרון מונעים מהחולים לאכול, אך בדרך כלל הם בעיקר גורמים לאי נעימות. הטיפול בכאבי הגרון יכול להתבצע על ידי טבליות מציצה (כמו קלגרון וסטרפסילס) ובאמצעות שתיית משקאות חמים. לעתים כאבי הגרון יכולים להקדים את הופעת שאר התסמינים, ולהופיע יום-יומיים לפני שאר תסמיני השפעת.

כאבי ראש

חלק מהאנשים הסובלים משפעת מתלוננים על כאבי ראש. מדובר בכאבי ראש לא ספציפיים, אשר מוקלים אחרי שימוש במשככי כאבים (אשר משמשים בכל מקרה להורדת החום) ולרוב עוברים לבד תוך מספר ימים.

כאבי הראש יכולים להופיע כחלק מהשפעת או כתוצאה מהשינוי בשגרת היום יום הקשור למחלה, כמו לדוגמא הפחתה בכמות הקפאין, שינה מרובה וכו'. במידה וכאבי הראש לא עוברים חשוב ללכת אל הרופא לבדיקה על מנת לשלול מחלות נדירות אחרות אשר יכולות להתבטא בכאבי ראש.

נזלת והתעטשויות

כמעט בכל האנשים הסובלים משפעת יופיעו גם נזל והתעטשויות, אשר מהווים את אחד התסמינים ה"קלאסיים" בהצטננות ובשפעת.

הנזלת וההתעטשויות יכולים להפריע מאוד לשגרת החיים, ולגרום לקול מאנפף, קושי בנשימה דרך האף והפרעה לאינטרקציה עם אנשים אחרים.

בנוסף, במקרים בהם הנזלת מופיעה לאורך זמן, הגודש באף יכול להתגבר ולגרום לסיבוכים כמו סינוסיטיס. חשוב לדעת שניתן לטפל בנזלת והתעטשויות ולהפחית את חומרתם באמצעות מספר תכשירים פשוטים לטיפול מקומי או סיסטמי.

במקרים הקלים, ניתן לטפל באמצעות תכשירים מקומיים הניתנים בספריי או בטיפות, כמו אוטריווין או אלרין. בחלק מהמקרים ניתן גם להסתפק בהזלפת מי מלח או תמיסת סליין אשר יכולים להקל על המצב.

במקרים קשים יותר, ניתן להשתמש בתרופות סיסטמיות כמו סינופד, אשר גורם לפתיחת דרכי האוויר, להפחתת הגודש ולייבוש הנזלת. סינופד הוא תכשיר יעיל ביותר אשר גורם להקלה מהירה על המצב, ומסייע להקלה סימפטומטית על צינון ושפעת, ואנשים רבים משתמשים בו ונהנים ממנו. יש לציין שסינופד לא מומלץ לאנשים עם יתר לחץ דם, ויש להתייעץ עם הרופא במידה ואתם סובלים ממחלת רקע אחרת, נוטלים תרופות באופן קבוע או בהריון.

בנוסף, חשוב לדעת שהשימוש בתכשירים אלה (המקומיים והסיסטמיים) מוגבל ל-3 ימים, שאחריהם יכול להופיע נזק לרירית האף. בדרך כלל, התסמינים חולפים לפני כן, ואין צורך להאריך את הטיפול מעבר לזמן זה.

מלבד התכשירים המקומיים והסיסטמיים, חשוב להצטייד בנייר טואלט רק ועדין לניגוב האף ולהקפיד על החלפת מטפחת הנייר בין קינוח לקינוח. כמו כן, מומלץ להימנע מדברים המגבירים את הנזלת וההתעטשויות כמו מזון חריף, ריחות עזים וכו'.

חשוב לזכור שנזלת והתעטשות גורמים להדבקה בשפעת, ועל כן חשוב להקפיד להתעטש אל תוך המרפק (ולא אל היד), להתרחק מאנשים בזמן "התקף התעטשות" ולהקפיד על נטילת ידיים לאחר כל קינוח אף.

שיעול

תסמין חשוב נוסף של שפעת והצטננות הוא שיעול, אשר יכול להיות שיעול יבש או שיעול ליחתי. השיעול היבש נגרם כתוצאה מגירוי כלשהו של דרכי הנשימה, ואילו השיעול הליחתי נגרם לצד גודש בריאות ובדרכי האוויר.

בעוד שיעול יבש נחשב לקל יותר וקשור למצבים קלים יחסית, שיעול ליחתי ופרודוקטיבי מעלה את החשד שמדובר במחלה משמעותית יותר (כמו דלקת ריאות) ודורש בדיקה רפואית יסודית. ב

אופן כללי, ניתן להתמודד עם השיעול על ידי שימוש בתרופות נגד שיעול וסירופים שונים, אך חשוב להיבדק לפני תחילת השימוש בתכשירים אלה על מנת לשלול מצבים אשר דורשים טיפול אחר.

כאבי שרירים

אחד התסמינים האופייניים לשפעת הוא כאבי שרירים, וחלק גדול מהסובלים משפעת מתלוננים על כאבים בשרירים, בעיקר בגב התחתון ובגפיים. כאבים אלה מגבילים בתנועה ומחמירים עוד יותר את המצב הכללי הרע של החולים, ומגבילים מאוד בפעילות.

הטיפול בכאבי השרירים מתבסס על תרופות לשיכוך כאב כמו אקמול, אופטלגין ונורופן, וחימום מקומי של האזור הכואב אשר יכול גם כן לעזור.

חולשה ועייפות

רוב האנשים הסובלים משפעת סובלים מחולשה קשה ועייפות קיצונית אשר "מרתקת אותם למיטה". כחלק מהמחלה, הגוף נחלש מאוד וקשה לחולים לבצע פעולות יום יומיות פשוטות, וחייבים להישאר במיטה ולהסתייע בבני משפחה.

החולשה הקשה קשורה כמובן גם לירידה בתיאבון והפחתת צריכת האנרגיה, לחום הגבוה ולגורמים נוספים, ועל מנת להתמודד איתה כראוי יש לנוח במיטה מספר ימים.

סחרחורת

בשל מצבם הגופני של חולי השפעת, לעתים הם יכולים לסבול מסחרחורת קלה. הסחרחורת יכולה להופיע בזמן שקמים מהמיטה, בשינויי תנוחה או מסיבות נוספות. במידה והסחרחורת נמשכת זמן רב, חשוב לפנות לרופא לבירור הבעיה.

איבוד תיאבון

רוב האנשים הסובלים משפעת סובלים מירידה משמעותית בתיאבון. הירידה בתאבון גורמת כמובן לחולשה הכללית אך גם קשורה אליה, ולרוב החולים פשוט אין מספיק אנרגיה כדי לאכול והם מוותרים על כך. איבוד התיאבון יכול לגרום לירידה של מספר ק"ג במשקל, ומלבד זאת בדרך כלל לא גורם לסיבוך כלשהו.

קוצר נשימה

בחלק קטן מהמקרים השפעת יכולה להתבטא גם בקוצר נשימה, אשר מושפע בעיקר מהגודש אך גם מסיבות נוספות. במידה וקוצר הנשימה משמעותי ומפריע לתהליך הנשימה התקין יש לפנות לרופא לשם טיפול.

דילוג לתוכן