שפעת הינה מחלה זיהומית ומדבקת, אשר נגרמת ממגוון וירוסים ממשפחת Orthomyxoviridae. תסמיניה האופייניים של המחלה יתבטאו בחום, חולשת שרירים, כאבי ראש, כאבי גרון, שיעול יבש וטורדני, ונזלת.
הסיבוכים הפוטנציאליים של השפעת (בעיקר בקרב ילדים, מבוגרים ואנשים הנמצאים בקבוצות סיכון) הינה דלקת ריאות אשר נגרמת מנגיפים או חיידקים, דלקות במערכת העצבים, דלקות לבביות (פריקרדיטיס או מיוקרדיטיס) ועוד.
השפעת עלולה להופיע כמגיפה ארצית, ואף עולמית, כאשר קבוצות גדולות של אנשים נדבקות ממנה, במיוחד בחודשי החורף הקרים. ההדבקה הינה קלה ולכן מחלה זו מועברת ביתר קלות במקומות סגורים בהם חיים מספר גדול של אנשים. שפעת מסוג B לרוב לא תגרום למגיפה כללית, עקב היציבות היחסית של הווירוס המעורב בה.
מהי שפעת מסוג B?
את השפעת מחלקים לשלושה סוגים (A,B ו-C) על פי האנטיגנים המאפיינים אותם. בשפעת מסוג B, קיים רק מין אחד של וירוס, אשר נמצא בשכיחות נמוכה יותר מאשר הווירוסים המאפיינים את השפעת מסוג A. סוג זה הינו פחות נוטה לשיחלוף גנטי, מאשר סוגי הזנים המצויים בשפעת מסוג A, ולכן העמידות אליו גבוהה יותר.
מסיבה זו, מגיפות הנגרמות מסוג נגיף זה הינן נדירות יחסית, ויכולות להימנע כליל באמצעות אימוץ החיסונים לכלל האוכלוסייה. מחקרים חדשים שנעשו בתחום בחנו זן נוסף השייך לקבוצה זו, אשר גם נגדו הימנעות ההדבקה יכולה להיעשות באמצעות החיסון.
שפעת זו נחשבת למחלה קלה יותר מאשר שפעת מסוג A, הן עקב התסמינים הקלים יותר והן עקב עמידותו של הגוף כנגד זן זה. יציבותם של הווירוסים השונים מונעים הדבקה חוזרת ונשנית בווירוסי העבר, ולכן אנשים רבים מחוסנים נגדו באופן טבעי.
שפעת מסוג B קיימת רק בבני אדם ומדבקת רק בין מטופלים קיימים לפוטנציאליים (בניגוד לשפעת החזירים או העופות) אולם היא עלולה להדביק במשך כל השנה והעונות המתחלפות.
תסמינים וסיבוכים פוטנציאליים
תסמיני השפעת הינם כאבי ראש, כאבי גרון, חום (מעל 38 מעלות צלזיוס), חולשת שרירים , חוסר תיאבון, שיעול ונזלת. המטופל, לרוב יתלונן על הרגשה רעה מאד, ויהיה חסר כוח לקום ממיטתו. התסמין המיוחד אשר מאפיין את השפעת מסוג B הוא כאבי רגליים וגב. יש להקפיד על מנוחה שלמה לכל אורך תקופת המחלה, מחשש להתפתחות סיבוכים פוטנציאליים לא רצויים.
הסיבוכים אשר עלולים להתפתח בעקבות השפעת, הינם רבים, החל מברונכיטיס, דלקות אוזניים, או דלקות בסינוסים, עבור דרך דלקת ריאות (אשר ייגרמו מווירוסים או חיידקים), וכלה בדלקות לבביות (מיוקרדיטיס, פקירדיטיס) ודלקות במערכת העצבים.
מניעה וטיפול בשפעת מסוג B
המניעה הטובה ביותר כנגד שפעת מסוג B, דומה להמלצה אשר ניתנת עבור זני שפעת מסוג A. החיסון המומלץ כולל הגנה מפני וירוסים ספציפיים, ולכן הינו יעיל כנגד סוג שפעת זו. את החיסון ניתן לקבל בקופות החולים השונות, והוא נכלל בסל התרופות המקובלות לקבוצות סיכון, הכוללות ילדים, מטופלים מבוגרים מעל גיל 65 ונשים בהריון.
אין בנמצא טיפול ספציפי לשפעת מסוג B, מכיוון שהתרופות (כמו Amantidine) לא נמצאו יעילות נגד זו זה. לכן ההמלצה היא על טיפול שמרני הכולל מנוחה שלמה במיטה, שתייה מרובה במיוחד של שתייה חמה כמו תה עלים, ונטילת מורידי חום ומשככי כאב (מסוג אקמול, נורופן ודומיהם).
מדי פעם, מתפרסמת המלצה על תרופה אשר יעילה כנגד זן זה, אולם לפני התחלת הטיפול יש לשקול את מידת עלות- התועלת בתרופה, אשר מטרתה העיקרית היא להקטין ולהוריד את משך המחלה, העוברת בלאו הכי מאליה לאחר מספר ימים.