מהי שפעת A?

מהי שפעת A?
מהי שפעת A?

שפעת הינה מחלה מדבקת התוקפת, מדי שנה, אנשים רבים. היא מאופיינת בכאבי ראש, חולשה, שיעול, כאבי גרון, ודומה, על פי רוב, לתסמיני הצינון או ההתקררות.

ההבדל בין מחלת השפעת לתסמיני התקררות, היא כי השפעת נגרמת מזני וירוסים שונים. וירוסים אלה גורמים למספר זנים וסוגים שונים של מחלת השפעת, הנבדלות זו מזו בחומרתן ובמקור הדבקתן.

מחלת השפעת החמורה ביותר, הינה שפעת מסוג A. חומרתה נובעת מכך שהנגיף המאפיין נוטה לעבור שינויים ותמורות כך שהוא יוכל לשחלף את קטעי הגנים שלו עם נגיפים אחרים. באופן כזה מתפתחים זנים חדשים ומקשים על הטיפול והמניעה של המחלה.

שפעת מסוג A, עלולה להופיע בפתאומיות ולהדביק מספר אנשים כה רב, עד כי היא תיחשב למגיפה. לרוב, היא תימשך כשבועיים-שלושה, ותחלוף מאליה לאחר מספר שבועות נוספים.

מהי שפעת מסוג A?

ההתייחסות לסוגי הווירוסים השונים, מתייחסת בעיקר לשתי מולקולות עיקריות: המאגלוטינין- H ונוירואמינידאז- N. סוגי הווירוסים השכיחים ביותר משפעת סוג A, הינם H1N1 ו- H3N2. השיחלוף הגנטי עלול לגרום לתתי זנים חדשים, כמו למשל HIN2 אשר נמצא בשנת 2001 בעולם.

הזנים החדשים מקשים על הרכבת החיסון הנדרש לעונת החורף בשנה שלאחר הרכבתו, ומסכנים את המטופלים בהדבקה חוזרת.

ההדבקה בנגיף השפעת נגרמת ממעבר הפרשות או העברת הנגיף באוויר, כמו למשל באמצעות התעטשות או שיעול בקירבה לאדם בריא.

בדרך כלל, רק לאחר מספר ימי דגירה (עד ארבעה ימים), יופיעו התסמינים האופייניים לשפעת, אשר יחלפו מעליהם לאחר מספר ימים מרגע ההדבקה. גם לאחר סיום התסמינים, החולים עדיין מדבקים ויש לנקוט באמצעי זהירות.

תסמינים וסיבוכים פוטנציאליים

תסמיני השפעת יהיו חום, חולשה, עייפות, כאבי ראש, שיעול ממושך וכאבי גרון. לפעמים יכולים להתלוות לסימנים אלה גם כאבי בטן, בחילות והקאות ובקרב ילדים ניתן למצוא דלקות אוזניים (אשר יכולים להיות קשורים גם לנזלת הממושכת). האבחון בדרך כלל ייעשה על פי סיפור קליני, או בדיקות מעבדה לזיהוי הווירוס לאישוש האבחון.

מירב החרדה והפחד מפני הידבקות בשפעת, היא בעקבות הסיבוכים הפוטנציאליים. השפעת, אשר עלולה להימשך אף מספר ימים עד שבועיים, עלולה להסתבך עד לכדי דלקת ריאות חיידקית או ויראלית. סיבוך זה נפוץ יותר בקרב אוכלוסייה הנמצאת בסיכון, או בקרב אנשים אשר סובלים מלכתחילה מבעיות ריאתיות או לבביות.

כמו כן, בקרב ילדים, עלולים להתפתח פרכוסי חום, במיוחד לאחר ירידת חום או עליית חום באופן פתאומי ומהיר. כמו כן, עלולה השפעת לגרור דלקות אחרות במערכת העצבים, דלקת שרירים, מיוקרדיטיס ועוד.

מניעה וטיפול בשפעת מסוג A

המניעה הטובה ביותר משפעת מסוג זה יהיה חיסון השפעת, אשר הינו מועד לזנים המיוחדים של סוג A ו-B. ההמלצה לחיסון היא עבור מטופלים מבוגרים (מעל גיל 65), ילדים ונשים בהריון. כמוכן, רצוי לחסן את כל אותה אוכלוסייה הסובלת מבעיה וירידה במערכת החיסונית, כמו למשל חולים אונקולוגים או כרוניים.

הטיפול בשפעת, מכל סוג, הינו שמרני בעיקרו וכולל מנוחה שלמה, שתייה מרובה ותרופות מורידות חום. במקרה של שפעת מסוג A, אפשר ורצוי להשתמש ב""אמאנטידין" (amantadine).

תרופה זו חייבת להינתן תוך 48 שעות מרגע ההדבקה והיא עשויה לקצר את משך המחלה.

עם זאת, יש לשים לב לתופעות לוואי פוטנציאליות בעקבות נטילתה, כמו קושי להירדם, קשיי ריכוז, חרדה ועוד.

יש להעריך את אפקטיביות הטיפול ואת עלות-התועלת הקיימת בתרופה זו. ישנן עוד מספר תרופות אשר יעילות במידה זו או אחרת כנגד נגיפי שפעת A והם :. rimantadine, zanamivir, oseltamivir

אולי יעניין אותך גם:

מהו צנרור קנה? ולמה הוא נועד?

דילוג לתוכן