סרטן הגרון הוא שם כולל למספר סוגים של גידולים סרטניים שמתפתחים בגרון. ברוב המקרים של סרטן הגרון הגידול מתפתח לראשונה בגלוטיס ובמיתרי הקול אך ללא טיפול הגידול יכול לשלוח גרורות ולהתפשט לרקמות ולאיברי מטרה מרוחקים.
למרות שמדובר בסוג לא שכיח במיוחד של סרטן, חשוב להכיר את התסמינים של המחלה כיוון שמדי שנה מאובחנים כמאתיים חולים חדשים בישראל.
התסמינים של סרטן הגרון יכולים להזכיר תסמינים שמקורם בדלקת גרון או מחלות אחרות כמו שפעת למשל. זוהי הסיבה בגינה לעתים קרובות האבחון של הגידול הסרטני מתעכב עד לשלב מתקדם יחסית.
לרוע המזל איחור באבחון עלול להיות בעל משמעויות קטלניות מבחינת החולה וזאת כיוון שמדובר על מחלה בעלת אופי מתקדם שהולכת ומחריפה ככל שחולף הזמן.
מה הם התסמינים של סרטן הגרון?
התסמינים של סרטן הגרון תלויים במיקום של הגידול בגרון, בממדים של הגידול, במידת ההתפשטות שלו בגוף וברמת התגובה הדלקתית של הגוף לנוכחות הגידול בגרון.
זה המקום לציין כי התגובה הדלקתית היא הדרך של מערכת החיסון להתמודד עם הגידול ולפיכך פעמים רבות הרופא מאבחן את הדלקת אך לא את המקור לדלקת והאבחון של הגידול משתהה.
בין היתר סרטן הגרון יכול לבוא לידי ביטוי בתסמינים הבאים:
- במידה והסרטן ממוקם על מיתרי הקול, בדרך כלל התסמין הראשון שמופיע הוא שינויים בגוון הקול או צרידות. תסמין זה נשאר יציב במשך יותר מארבעה שבועות.
- ככל שהגידול מתפתח וגדל, הולכת ומתפתחת תחושה של מעין גוש בגרון שאינו נעלם אלא רק הולך ומפריע. רבים מהחולים מדווחים על תחושה של גוש בגרון שגורם לכאבים.
- חולים רבים סובלים גם מבעיות בליעה ומקשיי אכילה.
- ככל שהמחלה מתקדמת החולים נוטים לסבול מאובדן משקל לא רצוני ומרזון.
- במקרים חמורים במיוחד ייתכן כי יתרחש אובדן מוחלט של הקול.
- במקרים מסוימים הכאב שמקורו בגרון עלול להקרין לכיוון האוזן.
- הגידול יכול להפריש ריח לא נעים שיורגש בהבל הפה.
- הגידול עלול לגרום להפרעות נשימה, לקוצר נשימה ולצפצופים בזמן הנשימה.
- בחלק מהמקרים ישנו שיעול ממושך וטורדני.
גורמי סיכון לחלות בסרטן הגרון
כאשר חולה מתלונן על התסמינים שהוזכרו לעיל, רוב הסיכויים שהוא אכן סובל מדלקת גרון ולא דווקא מסרטן הגרון וזאת משום שדלקת גרון היא מחלה שכיחה עשרת מונים מסרטן הגרון.
עם זאת, בהינתן גורמי סיכון מסוימים, יש להעלות את החשד שמקור התסמינים הוא בגידול שמתפתח בגרונו של החולה. בין היתר מדובר על שתיית אלכוהול מופרזת, עישון סיגריות, גיל מתקדם וזיהום ויראלי מסוג פפילומה.
בנוסף לכך, יש לציין כי לרוב התסמינים של דלקת גרון חולפים תוך ארבעה שבועות לכל היותר ולפיכך במידה והתסמינים נשארים יציבים למעלה מחודש, ישנו צורך בהמשך בירור בבדיקות אבחון מתקדמות.
איבחון סרטן הגרון
בדרך כלל האבחון מתחיל אצל רופא המשפחה ובמקרה שישנו חשד לסרטן הגרון, יקבל המטופל הפניה לרופא אף אוזן גרון מומחה. בדיקת האבחון הבסיסית כוללת מישוש של הבלוטות בצוואר ובדיקה של הגרון באמצעות ציוד בסיסי.
לאחר מכן בהתאם לצורך ייתכן כי יהיה צורך לבצע בדיקת ביופסיה שבה נוטלים דוגמית מרקמת הגידול לצורך אבחון מעבדתי.
במידה ויתגלה כי אכן ישנו גידול בגרון, תיערכנה למטופל בדיקות נוספות שמטרתן לבדוק את מצב הבריאות הכללי של המטופל, את מידת ההתפשטות של הגידול אל מחוץ לגרון ועוד.
בין היתר מדובר על בדיקות הדמיה כמו למשל CT או MRI, בדיקות דם, צילומי רנטגן ועוד.