שפעת אביבית הוא מונח עממי שמתאר שפעת שפוגעת בחולים בעיקר במהלך חודשי האביב וזאת בניגוד לשפעת המוכרת שפוגעת בעיקר במהלך החורף.
מדוע השפעת מופיעה בשכיחות גבוהה בעיקר בחורף?
אמנם השפעת יכולה לפגוע בחולים במהלך כל חודשי השנה, אך אין ספק כי שיא השכיחות שלה הוא במהלך חודשי החורף. נכון לכתיבת שורות אלה אין הסבר אחד ויחיד שמניח את הדעת בקשר לתופעה זו אך ישנן מספר סברות שיש בהן כדי להסביר את התופעה. להלן התיאוריות המרכזיות:
- במהלך חודשי החורף אנחנו נוטים להצטופף ולהתקרב פיזית אחד לשני וכתוצאה מכך המסלול שצריכים נגיפי השפעת לעבור קצר יותר, מה שמגדיל את הסיכוי להדבקה.
- במהלך החורף אנחנו נוטים להימצא במקומות סגורים ולא מאווררים וכתוצאה מכך הסיכוי להדבקה גבוה יותר יחסית לחודשי הקיץ והאביב שבהם אנחנו נמצאים יותר במרחבים פתוחים.
- תנאי מזג האוויר במהלך החורף מאפשרים לנגיף השפעת להתקיים זמן ארוך יותר מחוץ לגוף החולים ועל ידי כך הסיכוי להדבקה עולה באופן משמעותי.
- בניגוד למה שרבים חושבים, כיום ידוע כי הקור לא מחליש את מערכת החיסון וכי הקור אינו גורם לגוף להיות פגיע יותר לנגיף השפעת.
ההבחנה בין שפעת לבין אלרגיה אביבית
שפעת היא מחלה נגיפית שפוגעת בדרכי הנשימה הבאה לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים הכוללים בין היתר נזלת, כאבי גרון, התעטשויות, חום גבוה, שיעול, חולשה כללית, כאבי מפרקים, עצמות ושרירים ועוד. האלרגיה לעומת זאת היא תגובה של מערכת החיסון של הגוף שמופעלת לאחר חשיפה לאלרגנים שונים. התגובה החיסונית יכולה לבוא לידי ביטוי בדמעת יתר, בגירודים בעור, בפריחה ועוד.
שפעת היא מחלה מדבקת שעוברת מאדם חולה לאדם בריא באמצעות רסיסים שמופרשים בעיטוש או בשיעול ואילו אלרגיה אינה מחלה מדבקת.
השפעת מקורה בנגיף האינפלואנזה ואילו האלרגיה מקורה במגוון גורמים שכוללים מרכיב גנטי חזק ומרכזי. עם זאת, שתי המחלות יכולות לבוא לידי ביטוי בתסמינים דומים שכוללים בין היתר שיעול, התעטשות, נזלת ועוד.
מדוע האלרגיה פוגעת בשכיחות גבוהה במהלך האביב?
ישנו מגוון רחב של אלרגנים שיכולים לעורר את התגובה החיסונית לפעולה. חלק ניכר מהאלרגנים הם למעשה אבקנים של פרחים שנישאים באוויר בעיקר במהלך תקופת הפריחה שמתרחשת באביב. בנוסף לכך, במהלך האביב מזג האוויר נוח מאוד לטיולים בחיק הטבע, מה שמעלה את הסיכוי לחשיפה לאלרגנים השונים.
כיצד ניתן לדעת האם מדובר בשפעת או באלרגיה?
מאחר והטיפול בשפעת ובאלרגיה שונה באופן מהותי, בדומה להתייחסות הכללית לשתי המחלות, חשוב מאוד לאבחן האם המטופל סובל מאלרגיה או שמא מדובר על מקרה של שפעת.
על מנת לאבחן את המחלות השונות יש לבצע סקירה מקיפה ביותר של כל התסמינים מהם סובל החולה לרבות משך הופעתם ולאחר מכן ניתן לבצע בדיקות שונות לאבחון המקור לתסמינים כמו למשל תבחין עור.
הטיפול בשפעת אביבית
במידה ומתברר כי המטופל אכן סובל משפעת ולא מאלרגיה, עליו להרבות במנוחה ובשתייה ובאופן עקרוני באפשרותו להחלים מהמחלה גם ללא התערבות רפואית מיוחדת שכן מדובר על מחלה נגיפית שהגוף מסוגל להתמודד עמה בכוחות עצמו.
ברוב המקרים יהיה די לעשות שימוש בתרופות להורדת החום או בתרופות לשיכוך כאבים אך במידה והחולה נמצא בסיכון לסבול מסיבוכי השפעת, ייתכן כי יהיה צורך לעשות שימוש בתרופות אנטי ויראליות ולהשאיר אותו במעקב.
אולי יעניין אותך גם:
האם קיים קשר ישיר בין הופעת נגיף השפעת לבין מזג אוויר חורפי – חוקרים בדקו