סינוסיטיס

סינוסיטיס
סינוסיטיס

סינוסיטיס היא דלקת של החללים הממוקמים סביב האף (הסינוסים) וגורמת לכאבים קשים ביותר. במקרים אלו, יתפתח קושי לנשום דרך האף, תופיע נפיחות סביב העיניים והאף ויתפתח כאב עז בראש ובפנים.

ברוב המקרים, סינוסיטיס נגרמת כסיבוך של הצטננות, אך המצב יכול להופיע גם במקרים של אלרגיה או זיהומים חיידקיים. הטיפול בסינוסיטיס מתבצע בהתאם לגורם למחלה, וכולל לרוב טיפול סימפטומטי ואנטיביוטיקה במידה ומדובר בזיהום חיידקי.

תסמינים של סינוסיטיס

התסמינים העיקריים של סינוסיטיס כוללים:

  • כאבים – הכאבים האופייניים לסינוסיטיס מופיעים באזורי הסינוסים, וגורמים לכאב סביב העיניים, בלחיים, באף ובמצח. בנוסף, חולים רבים יכולים להתלונן על כאבים במקומות נוספים כמו כאבי שיניים, כאבי אוזניים, כאבים בלסת וכאבי ראש. במקרים בהם הכאב מקרין ניתן כמובן ניתן להתבלבל ולחשוב שמדובר בכאב מסוג אחר (כמו מיגרנה או כאב ראש מתחי), ולכן חשוב לשים לב לתסמינים הנוספים אשר יכולים לכוון לסינוסיטיס.
  • רגישות ונפיחות בפנים – מלבד הכאבים, סינוסיטיס גורמת לרוב לרגישות של האזורים סביב העיניים והאף ולהתפתחות נפיחות. במקרים רבים של סינוסיטיס, מגע קל או ליטוף של הפנים יכולים לגרום לכאב משמעותי וקשים, ובמקרים אחרים הנפיחות יכולה להיות בולטת ומשמעותית ביותר.
  • נזלת משמעותית – אנשים הסובלים מסינוסיטיס יסבלו לרוב מנזלת משמעותית, אשר תהיה לרוב עבה וצהובה-ירקרקה.
  • קושי בנשימה דרך האף – הגודש והליחה המשמעותיים יגרמו לקושי רב בנשימה דרך האף אשר יתבטא ב"משיכות אוויר" בזמן נשימה, התנשפות והתעייפות בזמן דיבור ונשימה בעיקר דרך הפה.
  • ירידה בחוש הטעם והריח – בשל הגודש וקשיי הנשימה דרך האף עלולה להתפתח ירידה זמנית בחוש הטעם והריח. החושים הללו יחזרו לעצמם כמובן לאחר שהגודש ייעלם.
  • שיעול – אנשים רבים הסובלים מסינוסיטיס מתלוננים גם על שיעול, אשר לרוב יחמיר בשעות הלילה.
  • חום – במקרים של סינוסיטיס חיידקי עלול להתפתח חום גבוה של מעל 38 מעלות. במקרים אלו, יש צורך בשימוש בתרופות להורדת החום ולעתים גם בטיפול אנטיביוטי.

הגורמים לסינוסיטיס

מחלת הסינוסיטיס מופיעה לאחר שמתפתחת דלקת ברירית האף, הסינוסים והגרון. דלקת זו גורמת להתפתחות של נפיחות, אשר בהדרגה חוסמת את מוצא הסינוסים ומונעת את הניקוז התקין שלהם. כתוצאה, מופיעה הצטברות של נוזלים אשר גורמת לתסמיני הסינוסיטיס שהוזכרו.

במקרים רבים, חסימת הסינוסים מאפשרת סביבה לחה ונעימה לחיידקים, אשר מתיישבים שם וגורמים להתפתחות של זיהום חיידקי. במקרים אלה ניתן יהיה לראות הפרשה מוגלתית ירקרקה אשר מבטאת את הזיהום בחלל הסינוסים.

קיימים מספר גורמים אשר מגבירים את הסיכון לפתח סינוסיטיס, כמו לדוגמא:

  • נזלת אלרגית – אנשים הסובלים מנזלת אלרגית או מהפרעות אלרגיות אחרות של מערכת הנשימה יכולים לפתח סינוסיטיס בשכיחות גבוהה יותר.
  • הפרעה אנטומית באף – מצבים כמו סטייה של מחיצת האף או פוליפים יכולים לסייע לפתוגנזה של סינוסיטיס ולגרום להתפתחות המחלה.
  • מחלות רקע שונות – נוכחות של מחלות כרוניות יכולה לתרום להתפתחות הסינוסיטיס, והמחלות העיקריות שעושות זאת הן ציסטיק פיברוזיס, ריפלוקס והפרעות חיסוניות שונות.

הטיפול בסינוסיטיס

ברוב מקרי הסינוסיטיס הקלים, אין צורך בטיפול כלשהו והמחלה עוברת בעצמה. במקרים אלה, המצב נגרם על ידי נגיפים הגורמים לצינון ולכן הגוף מצליח להתמודד איתם בקלות רבה. במידה וקיים חשד לזיהום חיידקי (לדוגמא כאשר עולה החום) מתחילים בדרך כלל בטיפול אנטיביוטי למשך שבוע עד 10 ימים.

הטיפול האנטיביוטי מומלץ גם במקרים של סינוסיטיס קשה במיוחד, לאחר אירועים חוזרים של סינוסיטיס או כאשר התסמינים לא משתפרים לאחר מספר ימים.

על מנת להקל על התסמינים השונים הנגרמים כתוצאה מסינוסיטיס, ניתן להשתמש במספר טיפולים פשוטים:

  • תמיסת סליין – הזלפת תמיסת סליין לאף יכולה להקל על הגודש ולשפר את התסמינים הקשורים לכך. ניתן לרכוש תמיסת סליין ללא מרשם רופא או להכינה באופן עצמאי על ידי ערבוב מים ומלח.
  • תרסיסי אף – ניתן להקל על תסמיני הסינוסיטיס בעזרת שימוש בתרסיסי אף המכילים חומרים שונים להקלה על הגודש וסטרואידים להפחתת התהליך הדלקתי.
  • משככי כאבים – להקלה על הכאב ניתן להשתמש בתרופות שונות כמו איבופרופן (נורופן, אדוויל), אקמול אופטלגין ואחרות. הטיפול במשככי כאבים מומלץ ביותר ואין צורך לסבול במקרים אלו מכאבים מיותרים.

דילוג לתוכן