שפעת היא מחלה בדרכי הנשימה הנגרמת על ידי וירוס. זוהי מחלה מדבקת מאוד ובדרך כלל מועברת באמצעות שיעול והתעטשות של אדם שנדבק. ניתן להידבק בשפעת מאדם נגוע, והתסמינים מתחילים להופיע כשבוע לאחר ההידבקות. כלומר, אדם עלול להפיץ את נגיף השפעת עוד לפני שהוא יודע שהוא נגוע.
שפעת עונתית מתחילה בדפוס זמן צפוי למדי, בדרך כלל בסתיו, והיא מסתיימת עם בוא האביב. סימן טוב לתחילת עונת השפעת היא העלייה הפתאומית במספר הילדים בגילאי בית הספר שנשארים בבית עם תסמינים דמויי שפעת.
חשיבות הבנת תסמיני השפעת
שפעת היא זיהום חריף בדרכי הנשימה הנגרם כתוצאה ממגוון נרחב של נגיפי שפעת. חשוב להבין את התסמינים, על מנת שניתן יהיה לקבל טיפול מיידי, במיוחד אם אדם סובל מבעיה רפואית כרונית. זיהוי מוקדם של השפעת משפיע על הימשכות המחלה.
תרופות מרשם יעילות ביותר כשהן ניתנות בתוך יומיים מהופעת התסמינים. תרופות אלו יעילות נגד הזנים האופייניים לשפעת עונתית, כמו גם לשפעת החזירים. התרופות מקטינות את הימשכות המחלה ביום או יומיים, תלוי כמה מוקדם מתחילים להשתמש בהן. בדרך כלל נותן הרופא מרשם לתרופות אנטי נגיפיות לתקופה של חמישה ימים.
מהם תסמיני השפעת?
אנשים נוטים לבלבל שפעת עם התקררות והצטננות, אך בניגוד לתסמיני הצטננות, תסמיני שפעת מגיעים בדרך כלל באופן פתאומי, וכוללים:
- חום גבוה.
- נזלת.
- גודש באף.
- כאבי עיניים.
- חולשה.
- מראה חולה עם עור חם, סמוק ועיניים אדומות ודומעות.
- כאבי גרון ופריקה מימית מהאף.
- שיעול יבש.
- צמרמורות וזיעה קרה.
- כאב ראש.
- כאבי מפרקים וגפיים.
- עייפות ותשישות העלולה להימשך מספר שבועות.
תסמינים הקשורים למערכת העיכול כוללים בחילות, הקאות ושלשולים, ונפוצים הרבה יותר בקרב ילדים מאשר בקרב מבוגרים.
קבלת טיפול רפואי דחוף
יש לפנות לקבלת רפואת חירום באופן מיידי אם אדם חווה אחד או יותר מהתסמינים הבאים:
- קשיי נשימה או קוצר נשימה
- שינוי צבע השפתיים לגוון סגול או כחול
- כאב או לחץ בחזה או בבטן
- סחרחורת פתאומית
- בלבול
- הקאות חמורות או ממושכות
- התקפי פרכוס
- תסמינים דמויי שפעת המשתפרים באופן זמני, אך חוזרים עם חום ושיעול חמור.
תסמיני שפעת בקרב תינוקות ופעוטות
אצל תינוקות, תסמיני המחלה אינם מוכרים היות והם משתנים ועשויים להצביע על זיהום חיידקים. שפעת בקרב תינוקות מתחת לגיל חצי שנה היא פחות נפוצה, אך התסמינים כוללים עייפות, חוסר עניין באכילה ובעיות שינה.
תינוקות וילדים צעירים הסובלים ממחלות כרוניות כגון אסתמה, סוכרת, מחלות לב או כליות, נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסיבוכי שפעת חמורים, ומומחים ממליצים שילדים בגילאי למעלה מחצי שנה יקבלו חיסון נגד שפעת מידי שנה. החיסון מוצע היום לכל הילדים בגילאי שנתיים, שלוש וארבע, ללא קשר לשאלה אם הם סובלים, או אינם סובלים, ממצב בריאותי לטווח הארוך.