שפעת החזירים

רופאשפעת החזירים, אשר נגרמת על ידי הנגיף H1N1 נכנסה לתודעה בשנת 2009, כאשר התפשטה במהירות ממקסיקו לאזורים נוספים בעולם ובאותם ימים הוכרזה על ידי ארגון הבריאות העולמי כמגיפה.

שפעת החזירים נגרמת מנגיף רקומיבננטי, אשר משלב מקטעי גנום של שפעת של בני אדם, חזירים ועופות, וכנראה מסיבה זו מדובר במחלה מדבקת ביותר.

שפעת החזירים גורמת לתסמינים האופייניים של מחלת השפעת, הכוללים חום, נזלת וגודש באף, כאבי שרירים ותחושה כללית רעה, אך לעומת השפעת העונתית ה"רגילה", שפעת החזירים היא מחלה בעלת מהלך קשה יותר, אשר יכול לגרום לסיבוכים משמעותיים יותר.

ולכן, בשנת 2009 כאשר התפרצה המגיפה, הייתה חרדה רבה ברחבי העולם וטיפלו ברוב החולים שנדבקו בשפעת החזירים בטמיפלו – תרופה נגד נגיפים.

כיום, ניתן כמובן להידבק בנגיף שפעת החזירים אך כבר לא מדובר במגיפה ועל כן התמודדות הרופאים עם המחלה היא בהתאם.

אבחון המחלה

מכיוון שתסמיני שפעת החזירים זהים לתסמינים של שפעת, אבחנת המחלה מתבססת על בדיקות מעבדה ייחודיות כמו PCR אשר מאפשרות לאבחן מהו הנגיף המעורב במחלה. כאשר מגיעים חולים עם תסמיני שפעת, כמו חום, נזלת, גודש, כאבי שרירים וכו', ניתן לבצע את בדיקות המעבדה האלה על מנת לדעת מהו הנגיף אשר גרם למחלתם.

בדיקות אלה חיוניות בעיקר בתקופות בהן יש התפרצות של המחלה ובאזורים הספציפיים, ומאפשרות התייחסות מתאימה.

לרוב לתוצאות הבדיקה אין חשיבות קלינית להמשך הטיפול, ועיקר החשיבות היא אפידמיולוגית – זיהוי של עליה בשיעור מקרי ההדבקה בשפעת החזירים דורשת לרוב התערבות כלשהי ברמה האזורית ואף הלאומית.

הקשר בין שפעת החזירים לשפעת (המחלה)

שפעת החזירים נגרמת על ידי זן של נגיף השפעת, ועל כן מדובר במחלה קרובה מאוד לשפעת העונתית אותה אנו מכירים היטב.

באופן כללי, השם שפעת החזירים ניתן למחלה מכיוון שהיא ביטאה שפעת בחזירים, אשר הועברה בצורות שונות לבני אדם ובסופו של דבר הפכה למגיפה של ממש.

נגיף שפעת החזירים, הידוע בשם H1N1 נחשב למוכן ומשמעותי יותר משאר נגיפי השפעת, ועל כן יכול לגרום למחלה קשה יותר אשר נוטה להסתבך לעומת מחלת השפעת העונתית.

מדוע מפחדים משפעת החזירים?

עיקר החשש והפחד משפעת החזירים החל בשנת 2009, כאשר המחלה התפרצה במקסיקו והועברה למקומות נוספים בעולם.

הזן החדש של נגיף השפעת גורם להשפעה משמעותית יותר לעומת הזנים האחרים, ועל כן שיעור הסיבוכים והתמותה משפעת החזירים גבוה לעומת שאר סוגי השפעת. הסיבוכים העיקריים של שפעת החזירים הם:

  • החמרת מחלות כרוניות – לאנשים אשר סובלים ממחלות שונות, כמו סכרת או מחלת לב, שפעת החזירים יכולה לגרום להחמרת המצב ואף לסכנת חיים.
  • דלקת ריאות – מכיוון שמדובר במחלה המערבת את מערכת הנשימה, במקרים רבים יכול להתפתח סיבוך משני של דלקת ריאות. במקרים אלו, נגיף השפעת מאפשר לחיידקים ונגיפים אחרים להגיע אל הריאות ולגרום לדלקת ריאות. בקשישים או באנשים בסיכון, מצב זה יכול להיות מסכן חיים, ודלקת ריאות נחשבת לגורם תמותה משמעותי במקרים של שפעת החזירים.
  • סיבוכים נוירולוגיים – בחלק מהמקרים, שפעת החזירים יכולה להשפיע על מערכת העצבים ולגרום לסיבוכים כמו שינויים במצב ההכרה, בלבול ופרכוסים.
  • כשל נשימתי – עם או בלי קשר לדלקת ריאות, מצבם של חולים הסובלים משפעת החזירים יכול להתדרדר ולהביא לכשל נשימתי. במקרים אלה, יש צורך בהנשמה ומצבם של החולים נחשב לקשה ביותר.

טיפול בשפעת החזירים

באופן כללי, בדומה לשאר סוגי השפעת, שפעת החזירים עוברת לבד ולא דורשת טיפול כלשהו. רוב הרופאים מציעים לחולים טיפול סימפטומטי הכולל תרופות להורדת חום כמו אקמול ותרופות להקלה על הגודש כמו סינופד, אך אין צורך ביותר ממנוחה של מספר ימים. במקרים מסוימים, בהם קיים סיכון משמעותי לבריאות החולים ולהתפתחות סיבוכים ניתן להשתמש בתרופות אנטי נגיפיות כמו טמיפלו.

תרופות אלה פועלות כנגד נגיף השפעת ומפחיתות את משך המחלה ואת חומרת הסימפטומים, ועל כן יעילות בטיפול בשפעת ובמיוחד בשפעת החזירים אשר נחשבת לקשה יותר.

הטיפול בטמיפלו אמנם מסייע להקלה על תסמיני המחלה אך יכול להביא להתפתחות עמידות של נגיף השפעת כנגד התרופה, ועל כן התרופה מומלצת אך ורק לחולים בסיכון כמו מאושפזים, חולים הסובלים מקוצר נשימה, בני מעל 65, נשים בהריון, חולים הסובלים ממחלות רקע שונות וחולים בעלי כשל חיסוני.

כמו כן, לאוכלוסיות בסיכון מומלץ לעבור חיסון שפעת החזירים.

אולי יעניין אותך לקרוא על:

בהלת נגיף קורונה

חוקרים סינים מתריעים: זן חדש של שפעת חזירים עלול להוביל למגפה

דילוג לתוכן